onsdag 15 september 2010

Elevpengen till Jersey?

– Grundskolor och gymnasier säljs ut till internationella riskkapitalbolag.

– Elevpengen används till vinstmaximering och bonus till chefer och rektorer.

– Vinstdrivna skolor sockrar elevernas betyg för att hävda sig i konkurrensen.

– En valfrihet som leder till ökad segregation och försämrad kunskapsnivå i skolan.

Detta kanske för några år sedan hade kunnat avfärdas som en svartmålning i ett vänstertal på första maj. Nu har verkligheten hunnit ifatt och överträffat dystopin. Uppdrag granskning visade i denna vecka att allt detta händer just nu. Sverige har numera världens kanske mest avreglerade skolsystem; ett av de få i vilket vinstintressen överhuvudtaget får lov att förekomma. Fyra av de fem största skolföretagen ägs nu av riskkapitalbolag med säte i Jersey och andra skattesmitarparadis.

Det märliga är att inget parti utom Vänsterpartiet lyckas dra några rimliga slutsatser av denna skandalösa utveckling.

Jan Björklund (FP) har hela tiden envetet försvarat privatiseringen av skolan. Hans specialitet i skoldebatten har hittills varit att släppa så kallade signalkrav (enkla krav som skapar debatt men inte förändrar något i sak) om flumskola, burkor och disciplin.

Björklunds nu i hafs hoprafsade utspel om spärrar mot oseriösa ägare och möjlighet till stopp för vinstutdelning om kvalitén är undermålig ändrar ingenting. Det är ju själva kombinationen vinst och skola som är problemet. De bakomliggande riskkapitalbolagen är dessutom av samma typ som borgarna släppt in i den svenska sjukvården och äldreomsorgen. Anser inte Björklund att Carema och Attendo är "seriösa företag"?
Skulle några
kriterier som regeringen sätter upp plötsligt kunna klassa Pysslingen och Academedia som "oseriösa" i laglig mening? Naturligtvis inte. Utbildningsministern är däremot oseriös.

Borgerligt styrda kommuner i stockholmstrakten har inte dragit sig för att sälja ut hela rektorsområden till vinstdrivna företag. I Lund och de flesta andra kommuner säger de borgerliga reflexmässigt ja till varenda friskoleansökan som kommer på remiss, oavsett konsekvensen för befintligt skolväsende.

I Uppdrag granskning talade Ylva Johansson (S) om kvalitetsövervakning och offentlighetsprincip, men detta är faktiskt precis lika tandlöst. Ute i kommunerna har dock socialdemokraterna ofta en mer realistisk inställning till nyetablering av friskolor och de har, mig veterligt, överallt sagt nej till utförsäljningar av kommunala skolor.

Den omedelbara och självklara åtgärden måste naturligtvis bli att lagstifta att offentliga bidrag till fristående skolor inte ska kunna betalas ut som vinst till ägarna, allt i enlighet med vänsterns förslag.


PS. Apropå Björklund: Missa inte Die Welle, en film om ett urspårat auktoritärt skolexperiment. Den visas på SVT2 ikväll.


Tidigare: Skola, vinst och religion

Länkat: SDS; GP; GP; MND; MND; SVT; SVT; SVT; SVT; SVT; SVT; SVD; DN; DN; AB; AB; AB; AB; AB; HD; SKD; Exp; Exp

1 kommentar:

  1. Håller helt med författaren. Det som många missar är att man tjänar pengar på dålig kvalitet. I så gott som alla andra sammanhang vet man att "kvalitet kostar pengar". Av någon outgrundlig anledning verkar dock den välmående medelklassen inte se detta när det gäller skolan. Dessutom gödslar många "lekskolor" med MVG eftersom skolan på Svenskt Näringslivs hemsida kommer högt upp i rankingen. Genom att missbruka och konkurrensutsätta ett myndighetsutövande tjänar man grova pengar och samtliga berörda parter är mycket nöjda på förfarandet! Problemet är bara att Sverige som land förlorar i internationell konkurrenskraft och vi blir alla fattigare. Dessutom förlorar de elever som väljer fel skola, där lärarna kanske inte sockrar betygen lika mycket. Att kvalitetsstämpla sin egen verksamhet tror jag endast förekommer inom skolans värld... Dessutom fuskas det enormt med de nationella proven på många olika sätt. Vad kan man göra?
    1) Förbättra lärarutbildningen och släng ut alla odugliga kandidater.
    2) Lärare på skola A åker till skola B, lämnar ut de nationella proven och rättar dem sedan. Därefter skickas resultatet till Skolverket. Det är också viktigt att Skolverket inte sänder iväg de nationella proven före provdagen för att inte oseriösa lärare och skolor ska lämna ut facit.
    3) Höj lärarlönerna med 15000 så att de bästa studenterna söker sig till yrket, så att vi slipper de sämsta studenterna i riket.
    4) Förstatliga skolan och ge Skolinspektionen mer muskler så att de kan stänga oseriösa skolor.
    5) Inför offentlighetsprincipen och meddelarfrihet på friskolorna.

    SvaraRadera