onsdag 15 september 2010

Vänstern varnar för vanvård

Med anledning av det nya dödsfallet som skedde i Helsingborg förra veckan kräver nu Vänsterpartiet att Lunds kommun i förtid avbryter kontrakten med Carema och Attendo Care och återtar boendena för äldre och funktionshindrade i kommunal regi.

Det är just dessa bägge vårdbolag som är ansvariga för bristerna som lett till att två vårdtagare i Helsingborg dött i år. Attendo Care tvingades dessutom 2008 betala skadestånd sedan de blivit anmälda för vanvård av de äldre på Nibblegården i Lund. Strax därefter belönades de av Lunds borgerliga majoritet, när de fick ta över fyra boenden för funktionshindrade.

Med dessa aktörer kan inte Lunds kommun garantera vården eller säkerheten för de äldre och funktionshindrade. Oron förstärks ytterligare av de personalnedskärningar med mellan 20 och 30 procent som gjordes omedelbart efter övergången i privat regi. Inom äldreomsorgen finns ett tydligt samband mellan personaltäthet och kvalitet.

Personalen
går på knäna, men vågar inte klaga, var till exempel den bild som Sydsvenskan förmedlade från Caremas Österbo i Lund i november 2009. En uppföljning idag, 10 månader senare, ger inga lugnande besked. Cheferna på Carema som tidningen talat med tillbakavisar visserligen kritiken, precis som de gjorde förra året. Den folkpartistiske politiker, Olle Krantz, som Sydsvenskan låter representera de anhöriga är fortfarande lika nöjd. Han kunde inte förstå kritiken från övriga anhöriga för ett år sedan heller.

Ordföranden i Vård- och omsorgsnämnden, Lars Johansson (M), har svarat genom att skära ner resurserna för den kommunala verksamheten med 10 procent. Samtidigt har han sett till att Carema fått motsvarande extra pengar, utöver anbudet 2008.

Caremas och Attendos vinster ökade förra året med 36 respektive 40 procent. Privata vinstintressen hör inte samman med vård och omsorg.

8 kommentarer:

 1. Hur gör vi med dessa? Vem tar över?

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2127660/demenssjuka-lases-in-pa-boende

  http://lokaltidningen.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100901/artikler/309019987/1295/&template=printart

  SvaraRadera
 2. Tomas: Det finns massor med exempel på dålig vård runt om i landet och det finns egentligen bara två verksamma medel mot det: Att lägga tillräckliga resurser och att utbilda och stödja personalen. Konkurrensupphandling försämrar möjligheten att göra det.

  Vid konkurrensupphandling pressas priset och eftersom det handlar om personalintensiv verksamhet är det just personalen som drabbas. Därför är exemplen på vanvård betydligt tätare i privatiserad vård.

  Det beror inte på att de skulle vara speciellt ondsinta, utan är en ren resursfråga. Man kan inte få samma kvalitet på vården om man skär ner priset med 30 procent.

  SvaraRadera
 3. Ja, Olle Krantz råkar vara folkpartistisk (fritids-)politiker men i ett sådant här läge är han givetvis först och främst anhörig. Hade hans politiska engagemang och partifärg varit viktiga hade det nämnts klart och tydligt och dessutom hade hela artikeln varit uppbyggd på ett annat sätt, dessutom han hade varit tillfrågad i egenskap av politiker och inte anhörig.
  Jag är själv anhörig till en som är boende på Österbo och jag lovar och försäkrar att min partifärg, mina fritidsintressen och mitt yrke inte spelar någon som helst roll när det gäller min mors välbefinnande. Och jag är fullständigt trygg i vetskapen om att hon blir omhändertagen på bästa sätt av Österbos fina personal.

  SvaraRadera
 4. Till Anonym: Jag är naturligtvis jätteglad å din och Olles vägnar vad gäller tilliten till Carema i vården av era anhöriga. Det skriver jag inte för att vara sarkastisk, utan för att jag menar det till fullo.

  Det kan tyckas lite snarstucket av mig att nämna kopplingen till folkpartiet men det är ju så med oss alla, att vår värdering av händelser trots allt påverkas av vår förförståelse av dem.

  Det som är märkligt i tidningsreportaget är att de låter en anhörig som för 10 månader sedan inte alls förstod de övriga anhörigas kritik nu bli talesman för de anhöriga. Hur ska man då få någon uppfattning om det skett en förändring i de anhörigas syn på det kritiserade vårdboendet?

  SvaraRadera
 5. Mats
  Ditt inlägg är försåtligt och insinuant. I din föreställningsvärld är vården på Österbo dålig och det är bara för att jag är folkpartist som jag anser att den är bra. Med andra ord offrar jag min gravt demenssjuka hustrus välbefinnande av politiska skäl. Detta är en otrevlig, för att inte säga oförskämd insinuation. En rejäl ursäkt är det minsta man kan begära.
  Så kommer en annan insinuation när du säger: ”Han kunde inte förstå kritiken från övriga anhöriga för ett år sedan heller.” Med andra ord, alla anhöriga utom jag tyckte – och tycker fortfarande – att vården på Österbo är dålig. Har du frågat alla anhöriga? Här krävs en rejäl ursäkt till de anställda på Österbo, dessa anställda som gör ett fantastiskt fint jobb.

  Olle Krantz

  SvaraRadera
 6. Olle,
  Du tolkar in insinuationer där det inte finns några. Resultatet är att du är insinuant mot mig och mitt uppsåt.

  Min kritik gäller inte dig eller personalen utan den politik som ditt parti står för, som har inneburit att man sålt ut en tredjedel av Lunds särskilda boenden till lägstbjudande, med kraftiga personalnedskärningar som följd. På vissa ställen har anställda och anhöriga orkat protestera, på andra inte.

  På Österbo drog Carema ner med nio tjänster när de tog över hösten 2008. Samtidigt fick kvarvarande personal nya arbetsuppgifter med tvätt och matlagning. Både anhöriga och personal var starkt kritiska. Personalen tycks dessutom varit rädd för att uttala sig på grund av upplevd risk för repressalier från Caremas sida.

  På Fäladshöjdens serviceboende, som på samma villkor tagits över av Carema, kom nya oroande rapporter idag.
  http://www.skanskan.se/article/20100916/LUND/709159876/1012/lund/*/en-ovardig-alderdom

  SvaraRadera
 7. Mats
  Du anklagar mig fortfarande för att jag av politiska skäl inte vill att min hustru skall få bästa möjliga vård. Detta är oförskämt. Anständigheten kräver att du ber om ursäkt.

  Olle Krantz

  SvaraRadera
 8. Olle
  Det har jag aldrig gjort, men om du uppfattar det så är det självklart att jag ber om ursäkt för att mina ord har fått dig att tro det.

  SvaraRadera