fredag 10 september 2010

Det är skatten - dumbom!


Borgerliga pariledare och lokalpolitiker försöker få folk att tro att man samtidigt kan sänka skatten och behålla en fungerande välfärd för alla. Men verkligheten hinner alltid ifatt dem. Jobbskatteavdraget har skett på bekostnad av dem som är sjuka och arbetslösa.

På samma sätt har den borgerliga skattesänkningen i Lund lett till att var tionde lärare försvunnit från skolan och gruppstorlekarna ökat i förskolan.
Nu försöker man kompensera med bärbara datorer till eleverna. Men även här sker det genom en faktisk nedskärning: Varje skola ska själv finansiera varannan dator genom att ta resurser från undervisningen.

Borgerliga politiker har nog i allmänhet missat väsentliga saker i sin uppväxt, till exempel Bamse. Hos Bamse fick man lära sig både det ena och det andra, men framförallt att man ska vara snäll mot alla.


Länkat: SDS; SDS; SDS; SDS; SDS; SKD; SVT; SVD; HD

7 kommentarer:

 1. Problemet just nu för Sverige är att Kronan växt sig väldigt stark tack vare vår stabila ekonomi jämfört med euroland. Kronans tidigare svaga ställning har hjälpt vår exportindustri som trots att vi har världens högsta skattetryck lyckats exportera och dra in pengar till skattkistan. Vi borde agera för en devalvering. Polen funderar på det och deras Zloty har inte haft samma positiva utveckling som kronan. Annars finns det bara skattesänkningar som alternativ. Kanske bör vi ansluta oss till Euron nu när den är svag.

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentaren Anonym, men jag tror att du delvis har fel. Den flytande svenska kronan har visat sig vara idealisk genom finanskrisen. Hade Anders Borg fått råda hade vi ju haft euron och riskerat liknande krisfenomen som flera av euroländerna. Att kronan åter stärks något nu är bara naturligt, exportföretagen sitter heller inte på pottkanten. Att ansluta till euron måste vara ungefär det sämsta man kan göra.

  Problemet just nu för Sverige är den borgerliga regeringen, som väljer att fortsätta sänka skatter istället för att satsa på välfärden.

  SvaraRadera
 3. Bamse missade en viktig poäng dock: vart kommer skattepengarna ifrån?

  Det är så jävla lätt att angripa de "förmögna" som de vore några egoistiska svin. I själva verket så kan de ha ansvar över tusentals människors jobb och jobbar hårt för att det ska fortsätta vara så.

  Det finns en ANLEDNING till att Alliansen för sin politik på sättet de gör. Och nej, det är inte för att sparka på svaga, spruta champange och äta barnsjälar. De har grunder och strategier som gjort att Sverige är ett av de länderna som klarat sig bäst i krisen…

  Rödgröna regeringen gör en kortsiktig lösning som kommer få långsiktiga konsekvenser för Sveriges utveckling. Prata först om hur vi ska skapa skattepengar på ett hållbart sätt innan vi pratar om hur vi ska spendera dem. Det rödgröna gör är inget annat än en björntjänst!

  SvaraRadera
 4. Bamse missade ingenting, alla som tjänar pengar betalar en del av dem i skatt. Själv tror jag inte en sekund att personer med höga inkomster är i akut behov av skattelättnader. Ingen ekonom med självaktning skulle heller våga påstå att höginkomsttagare behöver skattelättnader för att göra sitt jobb, om de har något.

  Frågan som Lunds borgerlighet skyr som pesten är följande: Har det varit värt att plocka bort var tionde lärare för att kunna sänka skatten med 40 öre? De 40 örena motsvarar en och halv pizza i månaden för en normalinkomsttagare.

  SvaraRadera
 5. Ja, men... Sänkt skatt på lön* = 4 miljoner löntagare och småföretagare får mer över att spendera = när man spenderar mer blir det mer skatteintäkter från moms+hjulen börjar snurra= fler får jobb och betalar skatt på lön från riktigt arbete= mer pengar över till skolor, sjukvård, pensionärer, infrastruktur, kultur...
  Trots allt, det var faktiskt en allvarlig ekonomisk kris i världen.
  Att Borg&Co skötte det hela bra och att arbetslösheten faktiskt börjar sjunka – det märker folk – det går inte att snacka bort.
  *Vad är de för fel på att alla som jobbar och sliter får lite mer
  pengar över?

  SvaraRadera
 6. Visst fungerar stimulans av konsumtionen mot kriser, men offentlig konsumtion fungerar allra bäst. Det slog till och med regeringens finanspolitiska råd, med Calmfors i spetsen, fast förra året, när de rekommenderade Borg att istället satsa på kommunerna.

  Det beror på följande. Satsas 100.000 kronor i kommunal service används nästan allt till konsumtion som direkt stimulerar ekonomin. Får en miljonär motsvarande summa extra är det inte alls säkert att något av det används för konsumtion som stimulerar ekonomin. Detta begriper de flesta ekonomer, men vår finansminister låtsas inte förstå det.

  Därför har Sverige idag 8,5 procent arbetslöshet.

  SvaraRadera
 7. Att barnen skall ha dator är självklarhet. Men de flesta barn har trots allt egen dator. De flesta föräldrar och absolut i LUnd har råd att låta barnen få egen dator. Så istället för att prångla utmiljoner på datorer,varför inte låta de som vill ha en skoldator söka.
  En dator idag är personlig. Man har inte bara 1 eller 2 datorer i familjen. De flesta familjer har man vars sin och mångagånger får barnen den gamle datorn. Jag tror inte jag vet en enda gymnasieelev som inte har egen dator.
  Idag får man köpa en dator för 4-5000 kr på tex mediamarket, ibland tom ännu billigare. Men projektet att alla skall ha dator tycker jag är ok, men man behöver inte gå över ån efter vatten.
  Varförinte låta folk söka bidrag och under en viss inkomst, familjeinkomst, så får man bidrag för att köpa. Skall kommunen köpa blir detdubbelt så dyrt.

  SvaraRadera