fredag 3 september 2010

Vändningen


Synovates lite större väljarundersökning, som idag presenterades, visar klara tecken på en vändning i opinionen till de rödgrönas fördel. Undersökningen har genomförts under den gångna veckan och visar en tydlig uppgång för det rödgröna regeringsalternativet. Skillnaden mellan blocken är nu bara 1,8 procent.

Vänsterpartiet ökar rejält, till 7,5 procent av rösterna, vilket är partiets högsta opinionsläge hos Synovate på fem år. Moderaterna är fortfarande största parti, men effekten av bland annat Reinfeldts svaga insats i gårdagens utfrågning i SVT är oräknad. SD går fortfarande kräftgång runt fyraprocentsstrecket, den oförtjänta uppmärksamheten i samband med deras rasistiska valfilm har bara gett dem en marginell uppgång.

De bägge regeringsalternativen är nu fullt ut presenterade. Visst har det varit lite svårt för en del väljare att orientera sig bland alla utspel och löften till pensionärer och andra de senaste veckorna. Men regeringen har faktiskt dömt ut sig själv: För fyra år sedan gick de till val på att "minska utanförskapet". När de nu konfronteras med skyhög arbetslöshet, ökande orättvisor och en aldrig tidigare skådad nivå på just utanförskapet, då har de inga vettiga svar. Deras trovärdighet borde vara körd i botten. Det är lätt att ställa ut en massa löften de sista veckorna innan ett val, men de måste faktiskt stå till svars för vad de gjort under 3 år och 11 månader, sedan förra valet.

Fredrik Reinfeldt lät igår som Göran Persson gjorde i sina sämsta stunder inför valet 2006: Bråka inte, jobben kommer.
Tidigare har han definierat ungdomsarbetslösheten som en "synvilla".

Det rödgröna alternativet framstår som allt mer trovärdigt, framförallt inom det område som regeringen tidigare betraktat som sin starkaste gren: Jobben.

Länkat: AB; SVD; Ex; SDS; SDS; GP
; HD

2 kommentarer:

  1. Jag är född 1940 och uppvuxen i ett arbetarhem. Socialdemokraterna gjorde underverk för oss i vår familj genom att bekämpa ”patronerna” och ge arbetarna drägliga villkor.
    Patronerna blev med tiden mänskliga och socialdemokraternas kamp riktades istället mot kapitalismen, kommunismen och ”högerspöket”. Kapitalismen (marknadsekonomin) blev rumsren och S bildade allians med V och konturerna av högerspöket suddades bort med Nya Moderaterna.

    Fienderna har försvunnit för S och då är det ju svårt att få stöd för sin politik. Oavsett hur talangfull eller inkompetent partiledaren är. Så skäll inte för mycket på Mona Sahlin inte ens Wetterstrand kan sälja S politiken till väljarna.

    De som skall klandras är S´s strateger. De har en fenomenal taktiker i Mona Sahlin men har gett henne ett uselt koncept att sälja till väljarna. För väljarna har förstått att skatt på eget arbete är den bästa skatten.

    Mer arbete – mer skatt (men med lägre %-sats) – mer till välfärd. Så verkar väljarna vilja ha det.

    Väljarna har också börjat förstå att enskild rikedom skall kunna få skapas av den entreprenör som startar verksamhet som sysselsätter många.

    För får inte entreprenören skapa sin förmögenhet på hemmaplan så flyttar hon/han någon annan stans och skapar den.

    SvaraRadera
  2. Till Anonym: Jag tror att det ligger mycket i din analys av socialdemokratins utveckling. Men jag tror inte dina slutsatser stämmer. Höger är fortfarande höger. Vi behöver inte uppfinna något högerspöke när Reinfeldt ger sig på arbetslösa och sjukskrivna för att kunna sänka skatter. Här står välfärden faktiskt på spel, hur mycket moderaterna än försöker efterapa motståndarens argument och paroller.

    "Entreprenören" har inte bättre villkor i ett borgerligt Sverige än i ett rödgrönt. Snarare tvärtom, när småföretagare får välja parti i blindtest utifrån partiernas politik segrar - vänsterpartiet!

    SvaraRadera