torsdag 16 september 2010

Äldre mot privatisering

De äldre i Lund är motståndare till de borgerliga privatiseringarna. Starkast är motståndet bland dem som redan bor på något äldreboende. Dessa blev naturligtvis aldrig tillfrågade när de borgerliga sålde ut en tredjedel av äldreomsorgen till lägstbjudande. De boende följde med i affären över till Carema. Borgarna kallade detta för "ökad valfrihet".

Med anledning av det nya dödsfallet som skedde i Helsingborg förra veckan kräver nu Vänsterpartiet att Lunds kommun i förtid avbryter kontrakten med Carema och Attendo Care och återtar boendena för äldre och funktionshindrade i kommunal regi.

Det är just dessa bägge vårdbolag som är ansvariga för bristerna som lett till att två vårdtagare i Helsingborg dött i år. Attendo Care tvingades dessutom 2008 betala skadestånd sedan de blivit anmälda för vanvård av de äldre på Nibblegården i Lund. Strax därefter belönades de av Lunds borgerliga majoritet, när de fick ta över fyra boenden för funktionshindrade.

Med dessa aktörer kan inte Lunds kommun garantera vården eller säkerheten för de äldre och funktionshindrade. Oron förstärks ytterligare av de personalnedskärningar med mellan 20 och 30 procent som gjordes omedelbart efter övergången i privat regi.
Anhöriga till boende på Fäladshöjden vittnar idag om att personalbrist och bristande rutiner skapar ett ovärdigt boende.

Ordföranden i Vård- och omsorgsnämnden, Lars Johansson (M), har svarat genom att skära ner resurserna för de kommunala äldreboendena med 10 procent. Samtidigt har han sett till att Carema fått motsvarande extra pengar, utöver anbudet 2008.

Caremas och Attendos vinster ökade förra året med 36 respektive 40 procent. Privata vinstintressen hör inte samman med vård och omsorg.


Tidigare: Vänstern varnar för vanvård

Länkat: SDS; SDS; SKD; SKD

4 kommentarer:

  1. Jag fick nedanstående Anonyma inlägg idag 09:26, på grund av anslutningsproblem kom det inte in.

    Som en ex-anställd på en av dessa äldreboenden i Lund kan jag säga att jag håller med om att kommunen borde återta drivande av dessa boenden. Som du själv sa så hade inte de gamla som bodde där något val och jag kan bekräfta att många av de äldre och deras anhöriga inte ville att deras "hem" skulle privatiseras. Men som gamla människor kände de att de hade inget val, de orkade inte vara med på en flytt till i sina sista år.

    Det finns mycket som händer på dessa boenden som cheferna ignorerar, allt för att öka vinsten och undvika "skandaler". På hemmet jag jobbade på var vissa av de gamla tvungna att köpa egen toapapper till exempel. Det konstiga i detta är att det var de gamla som inte hade anhöriga som kunde protestera åt dem. Anledningen som angavs för denna åtgärd var att dessa gamla använde för mycket toapapper??

    En annan gång fanns det inget annat att erbjuda de gamla till kvällsmat förutom varma koppen (pulversoppa) och knäckebröd. Gamla människor behöver ju näringsrik mat och dessutom har de oftast dåliga tänder. Att personalen nu tillagar maten på själva boendena är inte helt sant eftersom maten i själva verket är färdigproducerat mat som beställs in från Dafgård och bara värms upp på plats. Om du stoppar in en Felix paj i micron där hemma kan du verkligen säga att du har lagat den?

    Personalen på stället jag jobbade kände sig övergivna, det hjälpte inte att påpeka bristerna till chefen, inget gjordes åt det. Klagade man för mycket blev man tillsagd att man kunde leta efter annat jobb. Jag kan ärligt säga att hade arbetsmarknaden sett annorlunda ut så hade många av mina förra arbetskollegor sökt annat jobb. Men tyvärr med arbetsmarknaden så som den är stannar de kvar ändå.

    Nej, jag hoppas verkligen att alliansen inte vinner valet och att ni tillsammans med de övriga rödgröna partierna tar tillbaka drivande av dessa vårdenheter och slutar med all privatisering av vård. Skattepengar ska inte fylla fickorna på dessa vårdbolags VD och aktieägare. Det finns som sagt så mycket som är fel på dessa privatdrivna äldreboenden men ingen vågar säga något. Man håller tyst i rädslan för att bli av med arbetet och gör det man kan för de gamla med de resurser man har. Men man känner alltid att man inte räcker till för det finns så mycket mer man hade velat göra med/åt de gamla.

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Vi är 2 av dem som är anställda på ”Fäladshöjden” Carema. Vårat arbete och utgångspunkt är i första hand kundens individuella behov, att själv få bestämma, att känna gemenskap och trygghet .De gör våra äldre. Dom säger själva att de trivs väldigt bra på fäladshöjden, och att de inte skulle vilja byta ut detta till ett annat serviceboende. Givetvis så krävs ett bra samspel mellan kollegorna, och en öppen kommunikation, det är vad vi åstadkommer dagligen. Det finns alltid personal, dygnet runt som är beredvillig. Man är människor och behandlar varandra och våra äldre utefter detta. För att detta fungerar rättrådigt har vi en bra verksamhetschef som lyssnar och visar hänsyn, omtanke och respekt både till våra äldre, deras anhöriga och till oss personal. Det som framkommer i Stefan Olssons insändare stämmer ju inte särskilt bra med verkligheten. Hur skulle man i hela friden kunna utföra ett bra jobb 2 personal på 48 boende? Vi är inga missiler, och våra gamla är inga leksaker .Det säger sig självt att personen som hävdat sig om detta inte har den blekaste aningen om hur verksamheten bedrivs. Varför skulle man inte våga säga ifrån? Där finns många andra arbeten och i väntan på dem kan man ju ha A-kassa .Inte mer med det. Det är så trist att dom häver ur sig saker utan att kolla upp fakta det är så många som slarvar och missköter sina jobb, och det gör ju bara att man ser ner på branschen mer och mer och inser att mycket som står i tidningarna är påhittat trams .Men det är ju klart dom måste ju leverera, annars är väl risken stor att dom får kicken. Vi trivs jättebra. Tack för du kom och fotade och satte upp fotot i tidningen,på personal som inte har sammankoppling eller överhuvudtaget vet vem Lisa Dahlin är.

    Milena och Ardita

    SvaraRadera
  3. Till Milena och Ardita: Detaljerna i era kommentarer berör inte så mycket mitt inlägg utan mer artikeln i Skånskan. Låt mig dock säga att varken jag eller vänstern har ens tänkt tanken att klandra personalen och deras sätt att utföra sitt arbete. Läs till exempel inlägget från en av era före detta kolleger på min blogg under rubriken "Från Carema".

    Jag känner inte Lisa Dahlin, som förekommer i Skånskans artikel, men är övertygad om att hon existerar och att hennes bild av hur omorgen fungerar till stor del stämmer. Men visst finns det anhöriga som har en annan bild av hur omsorgen fungerar på de privatiserade boendena.

    Min poäng är att det blir i alla fall inte lättare att bedriva en god omsorg efter ett anbudsförfarande där den som bjuder lägst får ta över. Personal måste skäras ner för att anpassas till budet och vårdbolaget ska dessutom leverera ett årligt överskott i form av vinst.

    Vårdbolaget i sig är inte att klandra. De agerar som vilket företag som helst, de anpassar personalen efter de intäkter de får från kommunernas.

    Problemet är istället politiskt: Hur kan man komma på en så idiotisk idé som att sälja ut de äldres serviceboende till lägst bjudande?

    SvaraRadera
  4. Till: "vanessa_girlie": jak kan tala om för dig att på attendoboenden i Göteborg har arbetat 2 personal på 72 resp. 63 boende. Nu har räddningstjänsten sett till att de ska bli tillbaka på 4 personal igen tack vare brandskyddet.

    SvaraRadera