torsdag 20 maj 2010

Vad används mina licenspengar till?

Sveriges televisions bevakning av paret Westling/Bernadottes bröllop kommer att bli den största enskilda produktionen i Sveriges historia, enligt SVT:s vd Eva Hamilton. Detta måste betyda att SVT:s vd anser att detta är den enskilt viktigaste händelsen som SVT hittills kunnat bevaka.

För det första saknar händelsen i sig varje form av nyhetsvärde. Allt är känt på förhand: Personerna, platserna, den välregisserade händelsekedjan.

För det andra är utgången av händelsen given. Allt annat än att paret Westling/Bernadotte ska svara "Ja", och därmed faktiskt bli gifta den 19 juni, vore en rejäl sensation.

Vad som återstår är filmningar av och kommentarer till brudparets och gästernas exakta rörelsemönster, deras klädsel, håruppsättningar, smycken och annat. För personer med specialintresse för sådana detaljer kan detta förvisso vara intressant. Men med tanke på satsningens storlek är det onekligen en rejäl nytolkning av begreppet nyhetsvärde som SVT gör.

- Jag har svårt att se att bara för att vi har ett bröllop så ska SVT plötsligt bli förespråkare för ett annat statsskick än det som riksdagen har beslutat om, säger Eva Hamilton i ett försök att förekomma kritiken.

Det är det faktiskt ingen som har begärt. Vad man däremot kan begära är objektivitet och sinne för proportioner. För första gången efter alla år som trogen licensbetalare frågar jag: - Vad används egentligen mina licenspengar till?


Tidigare inlägg om monarkin
Otillbörligt gynnande av enskild?; Sundhetstecken mitt i den rojalistiska hjärntvätten; De devota hyllningarnas tid; Står upp mot hovjönseri; Hovjönseri


Länkat
SVT; DN; Boh; Arb; GD; ttela; GP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar