söndag 2 maj 2010

Euron skapar och fördjupar krisen

Den globala krisen möts nästan överallt med stimulans av ekonomin, med expansionspolitik. Men för de hårdast drabbade EMU- länderna - Grekland, Portugal, Spanien och Irland - är det tung åtstramning, minskad konsumtion och ökad arbetslöshet som tvingas fram. Det samma gäller de baltiska länderna som redan bundit sin valuta till euron. Arbetslösheten har redan passerat 20-procentstrecket i Spanien och Lettland.

I Grekland sätts nu drakoniska åtstramningar in mot välfärdssystem, konsumtion och företagande.
Tunga ekonomer som Paul Krugman och Martin Feldstein visar att krisutvecklingen är skapad av euron. Länder med olika ekonomiska förutsättningar mår genuint dåligt av gemensam valuta och gemensam ränta. Krugman påpekar att "inte ens euro-skeptikerna kunde föreställa sig att det skulle gå så här illa".

Euron gör det nu också omöjligt för dem att hantera krisen på ett rimligt sätt. Länderna tvingas att strypa den inhemska efterfrågan när den borde stimuleras.
För vidare fördjupning rekommenderas varmt Tony Johanssons artikel EMU förvärrar krisen, Martin Feldsteins Euron tvingar Grekland till konkurs och Paul Krugmans The making of a Euromess samt Anatomy of a Euromess.


Länkat DN1; DN2; DN3; SVD1; SVD2; GP1; GP2; AB; SVT; SVT; SVT; GD; Arb; SKD1; SKD2; BLT; E24; E24; E24; E24; E24; Boh

Tidigare inlägg om EMU

Euron tvingar Grekland till konkurs
; De sista EMU-fanatikerna

3 kommentarer:

  1. Väl summerat.. Imponerad även eftersom det kommer vänsterifrån.

    Självklart bygger man vare sig ekonomi eller välfärd genom minskad konsumtion och företagande.. (Välfärden hänger ju dock på skatt från dessa två så det är isf välfärden man är tvungen att skära i) Sen vet jag dock inte om jag vill påstå att Greklands problem enbart beror på euron, snarare så att dom misskött sig och fuskat: men euron har ju knappast hjälpt, den tvingar också andra som har den att betala för Greklands dåliga ekonomi.. Om inte genom bidrag så genom att euron sjunker i värde: Vilket gör all import och således alla varor dyrare.. En svag valuta kan ha fördelar på nationell skala, men knappast när det drabbar så många länder med olika ekonomier.

    Spaniens och Portuglas problem dock, beror nästan uteslutande på euron och dessa länder riskerar att hamna i samma situation som Grekland.


    Frågan är hur mycket man är beredd att offra för EU-projektet som varit såväl opopulärt och enbart ideologiskt (och som utvecklas allt mer odemokratiskt) från början till slut...

    Är dags att överväga utträde.

    SvaraRadera
  2. Är det fler än jag som blir illa berörd av finansminister Borgs och de borgerliga ledarskribenterna förnumstiga uttalanden om bristen på grekiskt krismedvetende? Må vara att statsfinanserna är i oordning, men det har ju varit upplagt för det, med euro-räntor på statsobligationerna och inga normala varningsklockor från marknaden. Jämför också med Spanien och Irland som är i en nästan lika besvärlig situation, och de har defintivt inte misskött några statsfinanser.

    Det stålbad som nu tvingas på Grekland är som stryknin till en dödssjuk. Tyvärr kan de i praktiken knappast lämna EMU heller just nu (utom kanske genom ett snabbt och statskuppsliknande förfarande).

    SvaraRadera
  3. Tur att vi behöll vårsvenska krona !

    SvaraRadera