måndag 10 maj 2010

Grov överbudspolitik - hittad!

Ledarskribenter på borgerliga tidningar försöker med tilltagande desperation leta problem i det rödgröna samarbetet. Fokus den senaste veckan har naturligtvis riktats mot Vänsterpartiets kongress i Gävle. Alla som har kunnat följa kongressen, på plats, på TV eller på nätet, har kunnat konstatera att det varit en väldigt samlad och ansvarfull kongress, full av ödmjukhet inför de krav på kompromisser och anpassningar till ekonomiska realiteter en regeringsmedverkan skulle innebära.

Vänsterpartiet är inte på något sätt ovant vid detta. I kommuner och landsting har partiet sedan länge, och alldeles speciellt under förra mandatperioden, arbetat i fungerande och ansvarstagande politiska majoriteter.

Var hittar man då det oansvariga Vänsterpartiet? Att partiet när ekonomiskt utrymme ges vill börja återställa arbetslöshets- och sjukersättningar till förborgerliga nivåer kan ju knappast vara ett bevis på "grov överbudspolitik", speciellt med tanke på att Sverige nu tillhör de länder i OECD med sämst trygghet vid till exempel arbetslöshet.

Flera kommentarer i borgerliga tidningar har istället riktat in sig på att partiet står fast vid att vilja arbeta för en arbetstidsförkortning, precis som veckoarbetstiden tidigare minskat i länder som Tyskland, Frankrike och Danmark. Vad är det då för en radikal formulering i valplattformen som hotar ett rödgrönt regeringssamarbete och riskerar att föra landet in i en episk kris? Jo, så här lyder den:


I förlängningen vill Vänsterpartiet arbeta för en arbetstidsförkortning som på sikt ska resultera i sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.

Vilken överbudspolitik! Detta ultimativt formulerade stycke politisk dynamit hotar inte bara nattsömnen hos de stränga lutheranerna på borgerliga politiska redaktioner. Mona Sahlin och Thomas Östros torde nu också ligga vakna och fundera över hur detta kompromisslösa perspektiv någonsin ska rymmas inom Rosenbads väggar.


Länkat
SDS; SKD1; SKD2; DN; Exp; SVD; GP; VLT; HD; NSK

4 kommentarer:

  1. Du skriver:
    Ibland har folk frågat: - Har du en egen sedelpress?
    Jag tror att höga skatter och en växande välfärd är ett slags sedelpress. Ett sätt att hålla upp efterfrågan och undvika ekonomiska sammanbrott.
    Vem är ansvarig, den som förespråkar ett ekonomiskt system som hela tiden havererar och kräver tusentals miljarder skattedollar, för att klara sig till nästa haveri?

    Peter Collvin

    SvaraRadera
  2. Peter, visst har du rätt om välfärdssektorns stabiliserande inverkan på ekonomin. Jämför t.ex. 30-talskrisen med de två senaste större kriserna, 1991 och 2008. Vid de senare tillfällena höll vård- och omsorg, utbildningssystemen och annat uppe konsumtionen och effekterna på ekonomin blev trots allt begränsade.

    Euroländernas finansiella problem har med en helt annan sak att göra: Fel valutakurs och fel ränta. Tur att vi inte gick med i den klubben.

    SvaraRadera
  3. Hörde på radion att (v) (liksom (mp)) inte längre vill verka för 6 timmars arbetsdag. Stämmer det? Vad är det som blivit annorlunda?

    SvaraRadera
  4. Vänsterpartiet kommer nog att fortsätta verka för 6 timmars arbetsdag. Däremot tror jag att möjligheten att driva igenom betydande arbetstidsförkortningar de närmaste åren är liten. Frågan är tyvärr politiskt stendöd.

    Därför tror att vänstern skulle förlora på att göra det till någon sorts huvudkrav i kampanjer och i nästa valrörelse, samtidigt som vi inte skulle komma ett endaste steg närmare att genomföra sextimmarsdagen. Men saker och ting kan ju ändras, ibland förr än man anar...

    SvaraRadera