tisdag 25 maj 2010

10 % arbetslösa - Borg inte orolig

Arbetslösheten nådde i maj 9,8 procent av arbetskraften. Finansminister Anders Borg säger idag i en intervju att han inte är orolig. Det borde han vara.

Det är nog många som frågar sig vilken människosyn landets finansminister har när han inte ens är bekymrad över att var tionde människa är arbetslös. Det enda Borg säger sig vara orolig för är finanskrisen för euroländerna. På hemmaplan hänvisar Borg till det han envetet och cyniskt kallar regeringens jobblinje, som har inneburit att en betydande del av alla dessa arbetslösa står utan försäkringsskydd.

Borg försöker framställa situationen som normal eller under kontroll när den inte är det. Samtidigt stryper han med sin politik jobben i välfärdssektorn. Regeringen drar in 13,5 miljarder från kommuner och landsting 2011, och dessa tvingas nu minska i stället för att öka sysselsättningen.

Göran Perssons lättvindiga uttalanden om jobben 2006 har nu fått en parallell i 2010 års valrörelse. Skillnaden är att sommaren 2006 var arbetslösheten strax över 6 procent - när Borg inte oroar sig är den tioprocentig.


Tidigare
Hotet mot välfärden stavas B-O-R-G

Länkat
SVD; SVD; GP; DN; DN; SDS; SVT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar