söndag 9 maj 2010

En historia om Rut

Allianspartierna fortsätter den våldsamma överdriften av Rut-avdragets effekter. I onsdags var jag på en debatt på Spyken i Lund där de borgerliga representanterna fortsatt hävdade att Rut skapat 11 000 nya jobb. För två månader sedan visade förre chefsekonomen på TCO Roland Spånt i Svenska Dagbladet att detta är en överdrift med sisådär 1300 procent. Spånt menar att det i själva verket rör sig om cirka 900 heltidsjobb. Det är dyra jobb som alliansregeringen skapat på detta vis. De kostar i så fall skattebetalarna 800 000 kronor styck. Var tar resten av avdragsmiljonerna vägen då?

Signaturen Ann har i Veckobladet visat hur ordinarie snöröjning och trottoarstädning, utförd av Lunds kommun, hastigt och lustigt förvandlas till Rut-avdrag. Ur Anns berättelse:

Jag är husägare, och husägare ansvarar för att gångbanan utanför tomten är sopad, plogad och sandad. Man kan bli ersättningsskyldig med stora belopp och någon ramlar och blir invalidiserad. Som väl är finns det ett sätt att undgå denna stressande risk – man upprättar ett avtal med kommunens renhållningsverk att de mot betalning plogar och sandar och övertar ansvaret.


Så fick jag för ett år sen ett brev från Renhållningsverket där det stod att jag bara behöver betala en del av jobbet om jag meddelade att jag vill ha RUT-avdrag.

... jag kryssade ett Ja tack. Och jag tror i stort sett alla villlaägare gör så.


Det skulle vara intressant att veta hur stor del av avdragsmiljonerna för hushållsnära tjänster som utnyttjas på detta vis. Skatteverket meddelar att 150 000 personer ansökte om Rut-avdrag 2009. Anns historia visar hur det går till när alliansregeringen slösar bort skattemedel. Sedan många år pågående verksamhet, i detta fall i Lunds kommuns regi, blir plötsligt avdragsgill. Inte ett enda nytt jobb skapas i dessa fall, något som regeringen och de flesta politiska ledarskribenter tiger om.

Ökat statsbidrag till vård och omsorg i kommunerna, vilket de rödgröna föreslagit, vet vi däremot ger massor med nya arbetstillfällen och är betydligt mindre trubbigt vad gäller välfärdsvinster.


Länkat
SVD; AB1; AB2; Exp; SKD

Tidigare inlägg om Rut

Lögner om rut; Tungt om Rut

4 kommentarer:

 1. Det kan även förklara hur kommunerna klarar ekonomin, genom att på detta sätt gå omvägar för att få statligt stöd. Men jag tror knappast sånt som trottoarstädning räknas in i "välfärdens kärna".

  SvaraRadera
 2. Nja, kommunen tjänar ju inte direkt någonting på avdraget. Den som utför arbetet kan visserligen göra det indirekt genom att skruva upp priset för tjänsten till följd av köparnas ökade betalningsförmåga, men jag tror inte så har skett i detta fall.

  Avdraget åtnjuter den enskilde fastighetsägaren som genom att sätta ett kryss i en ruta får en skattesubvention av regeringen.

  SvaraRadera
 3. Det går RUT-avdrag till väldigt mycket som inte skall betalas med skattemedel, och skatteverket kan inte kontrollera något alls. Även rent kriminella verksamheter, som t ex sexköp kan utföras i s.k. städbolag och numera generera statligt stöd.

  SvaraRadera
 4. Jo, så är det, Olsson betalar (fast jag stavar Ohlsson...) Jag väntar fortfarande på en acceptabel motivering till varför alla skattebetalare ska subventionera städning och fönsterputs till vissa. Jag kan förstå om vi gemensamt betalar städningen åt gamla och sjuka. Men direktörer och chefredaktörer som har råd kan jag inte förstå varför vi andra ska betala för deras städning. Jag tycker inte heller att det finns skäl att betala bygget av en altan eller nytt parkettgolv åt villaägaren. Men, jag accepterar att vi tillfälligt hjälper byggbranschen att överleva en lågkonjunktur så att den finns kvar när den behövs igen. Hade de s.k. höginkomstnära tjänsterna fungerat på samma sätt hade jag accepterat tillfälliga subventioner där också för att branschen skulle överleva tillfälliga nedgångar.

  SvaraRadera