söndag 16 maj 2010

Otillbörligt gynnande av enskild?

Regeringens beslut att skänka 10 miljoner kronor av skattemedel till paret Westling-Bernadotte väcker tankar kring likabehandling och gynnande av enskild.

Likställighetsprincipen är formulerad för kommuner och landsting och slår fast att dessa skall behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat (Kommunallagen, 1991:900, kap. 2, paragraf 2). Därför är det omöjligt för till exempel Lunds kommun att erbjuda en bröllopsgåva till en enskild person, vårdbiträde eller kronprinsessa spelar ingen roll, om inte kommunen erbjuder en motsvarande gåva till alla andra som gifter sig.

Hovet hade fram till förra året uppenbarligen ingen aning om att det existerande någon likställighetsprincip. De skickade då glatt ut en inbjudan till samtliga Sveriges kommuner att bryta mot den. I november blev de dock upplysta om detta och drog in "erbjudandet" till var och en av landets kommuner att skänka 75 000 kronor till paret Westling-Bernadotte (se tidigare inlägg).

Det som gäller för kommuner och landsting gäller uppenbart inte för regeringen. Eller?

Den institutionaliserade hovstaten (numera drygt 100 miljoner om året) är en sak, att skänka 10 miljoner till en enskild persons bröllop borde vara en annan. Det påminner starkt om otillbörligt gynnande av enskild, vilket bryter mot den mer allmänt formulerade likhetsprincipen. Den kräver likhet inför lagen och är fastlagd i regeringsformens första kapitel.

Hade det
till exempel varit lagligt för regeringen att fatta beslut att med skattemedel betala statsministerns barns bröllop? Om inte, vad är det som gör det lagligt att gynna just paret Westling-Bernadotte?


Länkat
DN; SVD; GP; NT;LT; Boh; Folk; Dag; ST; HD

Tidigare inlägg om monarkin
Sundhetstecken mitt i den rojalistiska hjärntvätten; De devota hyllningarnas tid; Står upp mot hovjönseri; Hovjönseri

2 kommentarer:

  1. men orka. några miljarder i ökad handel för företagen i sverige. sedan får hotellen och restaurangerna också massa extra intäkter.

    momsen är 25 procent. bolagsskatten 28 procent. utdelning från aktiebolagen 30 procent. sedan skapar det massa arbetstimmar också.

    sluta gnälla och var tacksam över att sverige har en så pass billig marknadsföringsmetod

    SvaraRadera
  2. Jag tvivlar i och för sig starkt på monarkins marknadsföringsvärde. Att folk ute i världen är artiga när representanterna för kungahuset dyker upp ska inte likställas med att de är lättlurade.

    Men det är inte det som diskussionen gäller, utan den i varje rättssamhälle omistliga principen om likabehandling. Är det verkligen i överensstämmelse med regeringsformen att staten gynnar två personer genom att skänka 10 miljoner till deras bröllopsutgifter?

    SvaraRadera