måndag 31 maj 2010

Bildt i Lundagård

När Carl Bildt kom till Lundagård vid fyra på eftermiddagen var vi ett hundratal som med kort varsel tagit oss dit för att kräva kraftfulla åtgärder mot Israel med anledning av massakern på internationella hjälparbetare. Ännu fler köade för att komma in på ett sedan länge utannonserat föredrag som Utrikespolitiska föreningen arrangerade.

Vi delade ut ett flygblad som fördömde Israels agerande, i all hast upptryckt av Vänsterpartiets Daniel Stolt. Jag höll ett kort improviserat tal från räcket vid fontänen. När Carl Bildt passerade ropade jag att han skulle kalla hem ambassadören och militärattachén från Tel Aviv.

Bildt svarade att ambassadören just nu behövs för att få hem svenskarna (där har han i och för sig en poäng) och att attachén behövs för att "bedriva underrättelseverksamhet".

Problemet är att så länge omvärlden nöjer sig med halvlama protester fortsätter den israeliska regeringen som om inget hänt. Ingenting de gör får ju några verkliga konsekvenser. Så länge diplomatiska förbindelser, handelsförbindelser, idrotts- och kulturutbyte och det ekonomiska stödet från USA löper på anser sig uppenbarligen Israels regering kunna begå vilka förbrytelser mot folkrätten som helst. Därför måste Carl Bildt och regeringen agera. En bra början vore att inom EU verka för att suspendera handelsavtalet med Israel och att omedelbart kalla hem militärattachén.

Vi vanliga dödliga bör, förutom att protestera allt vad vi kan, ta en extra titt på ursprungsbeteckningen i fruktdisken framöver.
Runt om i världen, liksom på flera platser i Sverige har det nu på kvällen genomförts mäktiga demonstrationer mot Israels attack. Fler förslag till åtgärder?


Bild Sara Frostberg Lowery, Lokaltidningen

Fler inlägg Total bojkott av Israel; Begreppet övervåld

Länkat
SKD; SKD; SKD; SDS; SDS; SDS; SDS; SKD; SKD; DN; DN; DN; SVD; SVD; SVD; GP; GP; GP; HD; HD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar