lördag 13 mars 2010

Lögner om Rut

I tidningarna visas nu att avdraget för hushållsnära tjänster verkligen har varit en reform för dem med de allra högsta inkomsterna. Hälften av rutavdraget har tagits ut av de 4 procent av befolkningen som tjänar mest, skriver till exempel Sydsvenskan idag.

Sedan avslöjandet i Svenska Dagbladet i söndags att högeralliansens 11 000 hushållsnära tjänster i själva verket stannat vid cirka 900 nya jobb har tonläget i debatten skruvats ner avsevärt. Men inte överallt. På stan i dag fick jag ett flygblad i handen av fullmäktiges moderate ordförande i Lund Annika Annerby Jansson. Under den retoriska rubriken Har vi råd att säga nej till nya jobb? kan man läsa att "Över 11 000 nya arbeten har vuxit fram i servicesektorn" sedan rut infördes för snart tre år sedan. Det är obegripligt att moderaterna fortfarande har mage att stå och saluföra denna uppenbara lögn.

3 kommentarer:

 1. Pigan i stugan13 mars 2010 17:31

  Håller med dig Mats. Låt oss avskaffa RUT, och varför inte även ROT när vi är igång. Jag tror det finns rika som använder ROT avdraget!! Fy tusan så hemskt att de rika även skapar jobb inom byggsektorn och inte bara 11.000 pigor!! Helst borde rika inte använda sina pengar i Sverige. Helst borde folk inte jobba med serviceyrken. Stäng alla restuaranger - man kan väl laga sin egen mat, även om man är rik.

  SvaraRadera
 2. Instämmer med Pigan. Skuta alla rika jävlar förresten.

  SvaraRadera
 3. Ironin från Pigan i stugan biter faktiskt inte. Debatten handlar om att regeringspartierna använt falsk eller missvisande statistik för att (1) kraftigt överdriva sysselsättningseffekten av RUT och (2) felaktigt framställa RUT som en angelägenhet för låg- och mellaninkomsstträtt, men jag försökte visa att i alla fall lundamoderaterna fortsätter med falska uppgifter som avslöjades för flera veckor sedan.

  Att sedan debatten om ROT och RUT har flera bottnar är jag den förste att erkänna. Skattesubvention av viss verksamhet har tidigare setts som problematiskt både av högern och vänstern. Men nu, inför valet, verkar regeringspartierna ha kastat alla invändningar, trots att alla vet att bibehållet ROT-avdrag i högkonjunktur bara driver upp byggpriserna ytterligare.

  SvaraRadera