tisdag 13 april 2010

Regionledningen dementerar

Efter att ha blivit nerringda av oroad personal och allmänhet dementerade regionledningen under lördagen planerna på en stängning av Lunds sjukhus. Idag följs detta upp med nya dementier, både från majoritet och opposition. Var nedläggningen av Lunds sjukhus en tidningsanka? Knappast, regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein (M) betecknar naturligtvis uppgifterna som fria fantasier. Frågan är bara: Vems fria fantasier?

Divisionschefen Bengt Nellgård, som var Sydnytts och Sydsvenskans huvudkälla vidhåller även efter dementin sin ståndpunkt. Han säger att sjukhuscheferna vill fortsätta diskutera frågan, och fortsätter:

– Är det verkligen värt att renovera så mycket när man kan bygga ett nytt sjukhus? Alla divisionschefer och sjukhuschefen har diskuterat detta. Men vi har samtidigt sagt att det är ett politiskt beslut.

Fattas bara annat. Trodde divisionschefen att han och sjukhuschefen skulle få lov att stänga lasarettet alldeles på egen hand? Det politiska motståndet är dock långt ifrån glasklart. Driven av den borgerliga logiken att offentlig verksamhet gör sig bäst i privatiserad eller kraftigt bantad form var uttalandet igår från vårdproduktionsberedningens ordförande Catharina Blixen-Finecke (M) avlöjande i all sin kryptiskhet:

– Vi ser hela tiden över den fysiska utvecklingsplanen. Saken är på agendan, men hur det ska lösas är inte klart. Jag kan inte bekräfta att det finns några planer på ett storsjukhus
.


Framförallt visar händelsen att något är väldigt fel i den nya tvångssammanslagna Malmö-Lund-organisationen. En grupp chefer, inklusive sjukhuschefen och med divisionschefen för kirurgi som pådrivare, diskuterar lösningar som innefattar nedläggning av ett komplett universitetsjukhus med specialistavdelningar, forskning, 8 000 anställda och 6 miljarder i årlig omsättning. De inte bara fantiserar fritt om detta, de läcker sina planer till pressen och närmast ansvariga politiker förmår eller vill inte tillbakavisa uppgifterna. Efter obligatoriska dementier från högsta ort framhärdar de till och med i sin uppfattning.

För stora organisationer, som inte är förankrade i verksamheten, föder sådana här tankemonster. Detta borde vara ett bra argument för oppositionen i Region Skåne att fullfölja sitt motstånd mot tvångssammanslutningen. Efter ett majoritetsskifte i höst måste åter självständiga sjukhusledningar skapas i Malmö och Lund.


Tidigare inlägg i denna fråga:
Rent från vettet

2 kommentarer:

 1. Hej Mats,

  Håller visserligen med dig om att Region Skåne behöver ett majoritetsskifte efter valet men vill bara tydliggöra att S inte är för några rivningsplaner av Usil
  http://rikard.netroots.se
  och
  http://socialdemokraternairegionskane.blogspot.com/2010/04/riv-sjukhuset-i-lund-och-bygg-nytt-i.html

  Hälsningar
  Heidi Laine Lundgren
  Pol sek i Region Skåne (och tidigare Lundabo)

  SvaraRadera
 2. Hej,
  Jag skulle aldrig drömma om att anklaga socialdemokraterna i Regionen för detta. Tvärtom har oppositionen bekämpat tvångssammanslutningen av sjukhusen. Och du håller väl med mig om att det är denna konstruktion som skapat det minst sagt destruktiva utspelet i förra veckan.

  SvaraRadera