tisdag 27 april 2010

Nu gäller det bara att vinna valet

Idag ger de tre rödgröna partierna besked i välfärdsfrågorna. 12 miljarder extra satsas på skola, vård och omsorg. Det är precis det besked som Sveriges kommuner behöver inför 2011 och 2012. Pengarna är nödvändiga för att bedriva en anständig välfärdspolitik utan kraftiga höjningar av kommunalskatten.

Eftersom det är valår är det möjligt att det raka beskedet från de rödgröna kommer att tvinga den borgerliga regeringen, som tidigare aviserat drakoniska indragningar från välfärdssektorn under 2011, att delvis ompröva sin ståndpunkt. Desperationen märks i det uppskruvade tonläget från regeringsrepresentanternas sida under dagen. Mats Odell (KD) lär redan ångra sitt lågvattenmärke till angrepp på oppositionen.

För Lunds kommuns del innebär det rödgröna beskedet cirka 100 miljoner kronor i förstärkning inför 2011. Det betyder att det kommer att finnas utrymme för goda satsningar på ökad kvalitet i äldreomsorgen, i kampen mot hemlöshet och utanförskap, att arbetet med att minska gruppstorlekarna i förskolan kan återupptas samt ge möjlighet till ökning av personaltätheten i skolan. Den negativa trend som fyra års borgerligt styre i riksdag, region och kommun inneburit kan äntligen brytas. Hela satsningen beräknas ge 10 000 till 15 000 nya jobb i välfärdssektorn.

Nu gäller det bara att vinna valet.


Länkat
SVD1; SVD2; SVD3; HD; SVT1; SVT2; GP1; GP2;
Rödgrönt samarbete för framtiden


Fler inlägg om välfärdpolitiken inför 2011
Skattehöjning nog nödvändig; Hotet mot välfärden stavas B-O-R-G

6 kommentarer:

 1. men käre nåndå, är DU rätt person att ge lektioner i vett och etikett? Hur många gånger har rödgrönas ledare Mona Sahlin(S)och hela vänsternfalangen njutit av att fegt attackera Maud Olofsson?

  SvaraRadera
 2. Jag är född och uppvuxen i en sossekommun i Norrland. Sen jag började arbeta inom äldrevården (mitten av 90-talet) har det successivt skurits ner vårdplatser och försämrade villkor för de arbetade som drabbar de äldre. Det är rent ut sagt för djä**igt när vänstern försöker få det att låta som att de har brytt sig om de äldre.

  SvaraRadera
 3. Hej du glade?
  3000000000 delat med 15000 = 200000
  200000 delat på 12 = 16666.66
  Snittlön på 16666 kr / månad
  Höjd skatt för detta förvånar mig
  Jag är förvånad, vem kan rösta på sådan ekonomi?
  Odell har rätt ändå oavsett hur alla glada tänker!

  SvaraRadera
 4. Historiska oförrätter, verkliga eller inbillade, kan inte ändra på det enkla faktum att två ganska klara alternativ nu står emot varandra: Det borgerliga alternativet som innebär kraftiga nedskärningar i välfärden och det rödgröna alternativet som innebär satsningar på välfärdssektorn.

  Var och en av oss kommer snart få tillfälle att välja vilket av alternativen vi gillar. Är det därför jag anar en viss borgerlig desperation även i kommentarerna till mitt inlägg?

  SvaraRadera
 5. Då du antar att de är inbillade så tycker jag att du ska åka till Örnsköldsvik, ta reda på vem som har styrt och även tagit beslut om en hockeyarena för 200 miljoner(när en funktionell redan fanns), byggt en relativt stor kontorsyta som står tom och kostar x antal miljoner etc etc etc. Ta sedan en titt på servicehemmen som finns, hur många platser de hade för 15 år sedan och hur många som finns nu (på min arbetsplats har över 1/3 försvunnit). I mina ögon talar de sista 15 åren för sig själv. Historien talar mer sanning än tomma löften inför framtiden. Sossarna vid makten kommer inte att göra någon skillnad utan då måste en mycket mer radikal förändring ske.

  SvaraRadera
 6. Tobbe: Jag antog inte att alla oförrätter var inbillade (det fanns fler inlägg än ditt), men som du förstår har jag lite svårt att kasta mig in i kommunpolitiken i Örnsköldsvik. Jag kan dock hålla med dig om att många kommuner brister i sitt ansvar gentemot de äldre, oavsett politisk majoritet. Men det blir ju knappast lättare att leva upp till en anständig vård om staten drar in de ekonomiska förutsättningarna.

  Egentligen borde inte äldreomsorgens kvalitet vara knuten till kommunernas vilja att betala. Det är ett arv från 1847 års fattigvårdsförordning, då kommunerna fick hela ansvaret.

  Det bästa sättet att säkra utbyggnaden av en god äldreomsorg i hela landet vore antagligen att införa en allmän äldreomsorgsförsäkring.

  SvaraRadera