fredag 2 april 2010

En jobbig vecka?

Trots att det varit en kortare arbetsvecka än vanligt ser den ut att ha varit extra jobbig för Mats Helmfrid (M) och det sittande borgerliga styret i Lund. I tisdags gjorde regeringen tummen ner för Lunds bägge viktigaste kommunikations- och miljösatsningar. Till Simrishamnsbanan avsätts inte en krona. Spår på Lundalänken, från Lunds C upp till Brunnshög och vidare mot Dalby, finns inte ens med på kartan, trots att byggandet av Max IV och ESS kräver det. Intervjuad i Skånskan andas Helmfrid besvikelse över regeringens beslut. Till och med regionrådet Mats Persson (FP), som i sin blogg samma dag skrev att regeringens infrastruktursatsningar var "grymt bra", tycks omedelbart därefter ha drabbats av eftertankens kranka blekhet. Regeringen var visst inte så grym, i alla fall inte för Lund, Skåne och miljön.

****

Ställd inför frågor om Lunds kommuns medverkan i arbetsmarknadsprojekt hävdade samme Helmfrid i City Malmö/Lund att
i Lund behövs inte tusen praktikplatser för unga - här finns bara 334 arbetslösa. I Lund finns cirka 2 000 öppet arbetslösa och den verkliga siffran bland unga, inklusive dem i tillfälliga åtgärder är närmare 500, men kommunstyrelsens ordföranden verkar ta lätt på detta.

****

- Om vi skapar bostäder till alla hemlösa innebär det att det kommer hit fler med liknande problem från andra kommuner.

Detta är inte ett uttalande av en skånsk sockenpräst på 1840-talet, utan från Mats Helmfrid (M), kommunstyrelsens ordförande i Lund i Sydsvenskan 31 mars 2010, dock ej i nättidningen. Detta är ännu en indikation på att det måste ha varit en jobbig vecka, men kanske ännu mer ett exempel på en cynisk människosyn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar