onsdag 21 april 2010

Politisk konstkritik i repris?

Ska konstens innehåll styras politiskt? De flesta svarar nog bestämt nej på den frågan. Det räcker att nämna den nazistiska kampanjen mot Entartete Kunst (degenererad konst) 1937 för att vi ska se att spåren förskräcker. Konsten måste vara fri. Stat och kommun kan aldrig villkora stöd efter de styrandes tycke och smak. Man kan inte rösta i riksdagen eller kommunfullmäktige om vad som är god konst, dålig konst eller för den delen icke-konst.

Inte desto mindre gav sig två fullmäktigepartier i Lund under 2007 in i just konstkritikernas branch. Erik Almqvist, Sverigedemokraterna, krävde i oktober att Lunds kommun skulle stänga utställningen "A history of sex" på Kulturen, en utställning som kort därefter vandaliserades av maskerade unga män i läderkängor. Almqvists bländade definition av vad som är konst och inte konst kunde lika gärna ha uttalats i München 1937 av Joseph Goebbels. Almqvist poängterade att syftet med sådan här "så kallad konst" inte var att verka "estetiskt tilltalande" utan "vända upp och ner på samhället" i "kulturradikal" anda.

Folkpartiet med Tove Klette i spetsen krävde månaden därefter att kommunen skulle ta i med hårdhandskarna mot Lunds Konsthall som hon menade inte visar sådan konst som folk vill ha. Hon fick stöd av bland annat sin son Martin Klette (FP) som från fullmäktiges talarstol försäkrade att "hinkar som åker upp och ner i taket är i alla fall inte konst."

Vi är nog många som har fruktat en upprepning av försöken i politisk konstkritik när Holger Radner (FP), som är ny ordförande för Lunds Kultur- och fritidsnämnds, inlett sin karriär med ifrågasättanden av Konsthallens verksamhet. Nu blev nämndens beslut istället att låta göra en undersökning om vad lundaborna tycker om Lunds kulturliv, däribland konsthallen, stadsteatern och biblioteken. Detta är naturligtvis helt OK, men se upp: Vem vet vad folkpartisterna kan ta sig till när det är valår!


Bilden:
Degenererad konst av Franz Marc, olja 1911.

Länkat till detta inlägg
SDS

1 kommentar:

  1. Haha, hinkdebatten var verkligen ett lågvattenmärke, dessutom var ju just den utställningen en av de bättre konsthallen hade haft på länge! Jag tycker frågan är svår, delvis eftersom det tycks mig att mycket av problemet skulle kräva rätt massiva insatser för att lösa. Saker som större budget för att kunna locka mer attraktiva utställningar, bättre marknadsföring, en uppfräschning av byggnaden, särskilt utsidan är tämligen dyster, och att man förstärker sociala insatser så att mårtenstorget inte blir dumpningsplats för Lunds alkoholister etc...

    Sen vet jag inte, ibland får jag känslan av att akademisk och studentikos självgodhet ofta står i vägen för kvalitetskultur som rimligen borde ha en marknad med den demografi vi har i Lund? Är det en slump att teaterutbudet är relativt magert men att det samtidigt sätts upp tre punschlustiga spex varje helg till exempel?

    SvaraRadera