söndag 9 januari 2011

Vädjan till egoism

Fredrik Reinfeldt flaggar nu för nya skattesänkningar för dem som har arbete. Högerregeringen fortsätter omställningen av Sverige från ett solidariskt till ett individualistiskt land. Reinfeldt fortsätter vädja till kortsynt egoism, för några hundralappar mer i plånboken förväntas folk svälja allt.

Men skattesänkningar måste betalas på något sätt. Det gör de genom att anslag till kommuner och landsting dras in så att resurserna till skola, sjukvård och omsorg reellt
minskas. Det gör de genom att ersättningen till sjuka och arbetslösa försämras och ifrågasätts. Det gör de genom att underhåll och investeringar i järnvägar minskas och dras in ...

Jag tror att Reinfeldt underskattar folket. Tre av fyra svenskar är beredda att betala mer i skatt för att solidariskt betala äldreomsorg, sjukvård och skola. De flesta stödjer inte heller regeringens jakt på sjuka och arbetslösa.

Vad gäller att skapa mer arbete tror inte ens regeringens egna ekonomer att skattesänkningar för dem som har arbete är ett verksamt medel.
Stimulans i offentligt finansierad välfärd är till exempel mycket mer effektivt enligt regeringens finanspolitiska råd. För de som redan har jobb visar Riksrevisionens utredning att 97 procent inte arbetar mer för att de fått jobbskatteavdraget.

Reinfeldt klarade sig undan valet 2010 tack vare en svag opposition. Efter att ha legat efter under tre år räddades han i själva valrörelsen av Socialdemokraternas och Vänsterpartiets oförmåga att utmana Alliansen. Det kommer knappast att hända 2014.


Länkat: SVT; DN; SVD; DB; GP; AB; Ex; HD;

2 kommentarer:

 1. Hej Mats,

  Jag hoppas innerligen att det kommer att finnas ett alternativ till Alliansen till nästa val men har socialister och kommunister ändrat sin politik eller kommer de att presentera en budget med höjda skatter där dessa sedan försvinner in i en ineffektiv kommunal och statlig organisation som har varit fallet de senaste decennierna.

  Om inte vår offentliga sektor effektiviseras och visar sig ta sitt ansvar med våra hårt förvärvade skatteslantar kommer Alliansen ses som det bättre valet.

  Bilden ovan gör mig nyfiken på varför vänstern alltid har sett A-kassan som en helig ko. Min erfarenhet har varit att den som är villig att arbeta kommer alltid att finna eller ha en sysselsättning i Sverige.

  SvaraRadera
 2. Man kan belöna de som har arbete och straffa de som inte har, men i verkligheten så finns det ju inte jobb så det räcker till alla så vad är vitsen med det? Det är rent ut sagt mobbning på hög nivå.

  SvaraRadera