lördag 22 januari 2011

5 000 utförsäkrade

Regeringens jakt på långtidssjuka börjar ge resultat. Efter indragningen av tillfällig förtidspension blev under första halvåret förra året 2 100 personer utförsäkrade, helt utan rätt till någon form av ersättning. Ytterligare cirka 3 000 personer är på väg in i samma situation.

Det visar Sveriges Radios Ekot, som exemplifierar med Filip Lidblad 33 år från Visby. Filip har en svår skada efter ett fall från en balkong på femte våningen. Han bedöms som för sjuk för att kunna arbeta och för frisk för förtidspension. Han har ingen rätt till sjukpenning. Eftersom han äger en bostadsrätt har han heller ingen möjlighet att få socialbidrag. Vad som återstår är att sälja bostadsrätten och flytta hem till sin mamma.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) säger att han har en "ganska god bild av situationen just nu" och att han tänker återkomma under våren med "en samlad analys". Men Alliansregeringen måste ändå känna en oerhörd stolthet över att den lyckats så väl. Genom att komma åt Filip Lidblad och de andra långtidssjuka har ju skatten kunnat sänkas för dem som har arbete.

Tidigare: Medicinpriset

Länkat: SVT; SVD; E24; GP; AB; HD; Ex; BLT; D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar