onsdag 12 januari 2011

Frivilligarbete istället för generell välfärd

Lunds äldreomsorg har debatterats flitigt denna vinter. Bakgrunden är de massiva privatiseringar och personalnedskärningar som det borgerliga styret har genomfört under senare år. Sex äldreboenden har anbudsupphandlats och drivs av Carema som ägs av ett internationella riskkapitalbolag. Där minskades omedelbart personalen med 20–30 procent. Därefter gick de borgerliga vidare och skar ner personalen i de äldreboenden som var kvar i kommunen med 10 procent. Från flera äldreboenden får vi uppgifter att personalen numera knappt hinner med det allra nödvändigaste.

I ljuset av detta är det inte så konstigt att folk reagerar mot att de borgerliga samtidigt agerar för att öka insatserna från frivilliga arbetare i äldreomsorgen. Dessa sägs kunna sätta guldkant på de äldres vardag. Men den guldkant som eventuellt fanns har de borgerliga redan privatiserat och rationaliserat bort för att kunna sänka skatten.

Lars Berwall (C) och Tove Klette (FP) försöker desperat dölja detta genom att försöka få debatten att handla om volontärernas vara eller inte vara. Vänsterpartiet i Lund säger: Gärna frivilligarbete, men bara som ett komplement, inte som en ersättning för en god vård och omsorg.Tidigare om Lunds äldreomsorg: Från Carema; Äldre mot privatisering

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar