fredag 28 januari 2011

Leve staden

Enligt ett medborgarförslag från Sven Perup ska Lunds kommun byta namn till Lunds Stad. Det vore sannerligen på tiden. Kommunbegreppet infördes vid kommunsammanslagningen på 1970-talet. Innan dess var Lund stad i tusen år.

Avskaffandet av stadsnamnet sammanfaller också med att staden försvann i samhällsplaneringen, till förmån för utsmetad bebyggelse och vägspagetti. Nästan all ny bebyggelse utgick från separering av funktioner, folk skulle bo på ett ställe, arbeta på ett annat, göra sina inköp på ett tredje och besöka eventuella näringsställen och kulturinstitutioner på ett fjärde. Mellan dessa noder förutsattes man transportera sig med bil.

Nu börjar äntligen denna perversa funktionsseparering att överges, samhällsplaneringen blir åter stadsmässig. Då kan Lund med gott samvete återta stadsnamnet, som en hyllning till den återupprättade staden.


Länkat: SKD

2 kommentarer:

 1. Nu är du lite orättvis; kritiken mot staden hade börjat redan under mellankrigstiden (egentligen ännu längre tillbaka med Ebenezer Howars trädgårdsstad och ännu längre bak franska välgörenhetsborgare som såg staden som ett hot mot ordningen) och accelererade med stormstyrka efter kriget.

  Redan i generalplanen för Gubbängen från 1942 erkände Stockholms stad att människor helst ville bo i centrum. Finns en undersökning gjord av samma stad 1947 eller 1948 som visade att endast 2% av befolkningen föredrog att bo i hyreshus i periferin. Med bostadsbristen som piska kan man få människor att flytta varsomhelst.


  Det Lund behöver är en stadsplan värd namnet. Satsa på gator som Ringvägen, Södra Vägen och Kävlingevägen som riktiga stadsgator á la Kyrkogatan. Se till att planera ut tomter så byggherrarna kan börja bygga, lägg mindre vikt vid husens utseende utan gör en stadsplan som kan hålla i femtio år så som 1800-talets gjorde. Vi kan ha moderna, höga hus om 5-6 våningar och riva en del av de gamla sekelskiftsvillorna om så behövs. Själv skulle jag gärna se Ringvägen som en bred paradgata; nedsänkningen som vägen går i kan med fördel användas för att bygga husen så som man gjorde på Kungsgatan i Stockholm hela vägen från Polhem till Mejeriet och skulle skapa en förlängning av centrum mot Väster och Klostergården med Stadsparken och Högevall som en central park likt Lundagård.

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentaren, jag gillar dina idéer om stadsmässig förtätning och centrumförstoring bland annat genom att bebygga ring- och infartsleder. Vi har genom åren försökt skissa på hur detta skulle kunna se ut, bland annat på Fjelievägen och Svenshögsvägen.

  Jag fuskar ju bara som politiker i den här branchen, men har alltid inbillat mig att det var på 60- och 70 talen som den funktionsseparerade samhällsplaneringen slog igenom med full kraft.

  SvaraRadera