Har vi inte alla någon gång tänkt eller uttryckt någon liknande fras? Märk att händelsen inte handlar om hur anställda utnyttjar sin arbetstid, mannen anklagas inte för att missbrukat sin arbetstid för sociala medier. Detta handlar enbart om vad man får lov att säga. Volvo i Skövde visar hur långt en privat arbetsgivare har möjlighet att gå när det gäller att kräva tystnad av de anställda. I princip skulle arbetsgivaren kunnat göra samma sak om frasen hade uttalats lite för högt på bussen på väg hem från jobbet. Tala är silver tiga är guld ... eller?
I december avslöjade SVT att landets största friskolekoncern Academedia tvingar lärare att skriv under ett avtal om tystnadsplikt. Academedias koncernchef hänvisar till samma rätt som Volvo Skövde har att kräva lojalitet av sina anställda. Detta kan gälla såväl obetänksamma fraser som tung kritik mot upplevda missförhållanden på arbetsplatsen.
Händelsen borde onekligen ge alla en tankeställare om vinstdrivande företags roll inom skola och omsorg.
* * * * *
Uppdatering: GP uppger nu att Volvo Skövde i själva verket sparkat ut tre av sina anställda på bemaningsföretag på grund av händelsen: Den person som skrev den inledande uppdateringen och två andra som kommenterade den.Tidigare: Tyst i klassen
Länkat: SVT; SVT; DN; GP; GP; HD; NSK; E24; SVD; AB; AB
Han var inte anställd på Volvo utan konsult. Jag har också jobbat så, och det är a och o att aldrig någonsin prata illa om sin uppdragsgivare. Ifrågasätta gör man via sitt eget företag, om det behövs.
SvaraRaderaAnställda på bemaningsföretag lever förvisso under otryggare anställningsvillkor. De har ju få möjligheter att ifrågasätta någonting på sin arbetsplats överhuvudtaget eller, som i det här fallet, ens en gång vara skämtsamt spydiga.
SvaraRaderaMen min poäng är snarare att privata arbetgivare till skillnad från offentliga har möjlighet att belägga sina anställda med munkavle. När skola och omsorg tillåts drivas som aktiebolag utsträcks detta tystnadens rike till områden där det definitivt inte bör vara tyst.
Jag håller inte med Mats Olsson om att offentliganställda lever i en tryggare tillvaro, särskillt när det gäller den svenska skolan.
SvaraRaderaFör några år sedan var det en vikarierande lärare i Hultsfred (om jag mins rätt) som yttrade sig om missförhållanden hos sin arbetsgivare, detta tilltag resulterade i att personen ifråga inte fick fast tjänst hos sin offentliga arbetsgivare.
När det gäller just den svenska skolan är det i princip samma regler som gäller för den anställde som hos en privat arbetsgivare. Skillnaden ligger i att kommunerna nästan uteslutande utnyttjar sin möjlighet till visstidsanställningar, som de kan göra i upp till 3-5 år, under den tiden gäller det för lärarkandidaten att hålla käft, annars blir det foten, utan minsta förklaring. Naturligtvis gäller det att bli påkommen med sina yttranden eller tankar.
För övrigt är det för mig en gåta hur facken har agerat och gått med på explosionen av bemanningasföretag och friskolor i Sverige, men det stavas väl såsse och LO.
är det inte svårt att sia om vikarierande lede till att hon inte fick fast tjänst på grund av sina kritiska uttryck gentemot myndigheten.
SvaraRaderadessutom så har skolan en helt annan roll än ett privat producerande företag som volvo.
Skolan ska fostra elever i diverse ståndpunkter så som demokrati, jämställdhet etc etc.
Så vad en lärare tycker och tänker har betydelse för eleverna och samtidigt som lärarna ska leva upp till ståndpunkterna som är myntade sedan Lpo 94.
Detta är inget som Volvo behöver leva upp till, mer än att de anställda på företag är lojala emot företaget. Stor skillnad
Mvh Tezla
Den vikarierande läraren skrev, som kommunen uppfattade det som, negativt i sin blogg om skolan och fick inte den fasta tjäns han sökte trdts att han var den ende sökande med rätt kompetens.
SvaraRaderaLpo 94 reglerar de övergripande målen för skolan och har inget med vad en lärare får eller inte får säga om sin arbetsgivare att göra. Att man har ett yrke som lärare är en sak, men man är fortfarande en människa, man är inte en lärare. Lärare är bara en definition på ett yrke.
Nog finns det gott om exempel på att det inte alltid går rätt till även i offentlig verksamhet. Den stora skillnaden är väl att där finns det ett i grunden mycket bra regelverk som man kan förhålla sig till. Den vikarierande läraren kan t.ex. i det nämnda fallet överklaga kommunens beslut och försöka få rätt.
SvaraRadera