söndag 2 januari 2011

A-kassa för vem?

För att finansiera jobbskatteavdraget höjde regeringen Reinfeldt bland annat avgifterna för a-kassan kraftigt 2007. Samtidigt gjordes avgiften beroende av andelen arbetslösa i varje fack. Snabbt ökade antalet personer som stod utan skydd mot arbetslöshet med närmare en halv miljon. Trots att avgifterna kunnat sänkas något sedan dess ligger de kvar på en hög nivå i flera kassor och andelen med försäkring har inte ökat.

Dock skiljer det sig avsevärt mellan olika grupper. En hotellstädare betalar mer än fyra gånger så hög avgift som en universitetslektor. Medan medlemsavgiften för en anställd inom Hotell och restaurang är 385 kronor i månaden betalar en akademiker ansluten till AEA 90 kronor i månaden.

Regeringens motivering för differentieringen av avgifterna 2007 var präglad av nyliberal cynism: Nu gällde det att använda arbetslösheten för att påverka lönebildningen. Låglönegrupperna skulle tryckas tillbaka. De med högst arbetslöshet skulle förmås att acceptera sämre löneavtal och arbetsvillkor, genom att hotet blev mer ekonomiskt kännbart. De med sämst löner skulle få välja mellan socialen och ännu sämre löner.

Denna klasspolitik har naturligtvis inte lett till några nya jobb. Men klyftorna i samhället
har åter ökat: De som bäst behöver försäkringar trängs ut ur försäkringssystemet genom skyhöga avgifter medan de som har lägst arbetslöshet betalar låga avgifter och behåller samtidigt tryggheten.

Länkat: SVT; DN; DN; GP; SVD;

4 kommentarer:

 1. Vi kommer att se ökande klassklyftor de kommande åren. Det är liksom det den borgerliga politiken går ut på. Numera räknas en arbetslöshet på sju procent som en framgång. Snacka om cynism!

  SvaraRadera
 2. Källa på att en "akademiker" betalar 90 kr i avgift? Min sambo är akademiker dvs läst på universitet och medlem i akademikernas a-kassa. Hon betalar 330 kr i månaden medans jag som också akademiker men medlem i unionens a-kassa betalar 199 kr.

  SvaraRadera
 3. Källan är Akademikernas a-kassas hemsida (länk i blogginlägget). De organiserar naturligtvis inte alla akademiker. Därför var formuleringen olyckligt vald. Jag justerar och tackar Anonym för att du uppmärksammade mig på det.

  SvaraRadera
 4. Till Anonym igen: Jag tror att dina siffror för medlemsavgift reflekterar både fackförening och arbetslöshetskassa. Fackföreningsavgifterna är ju inte berörda här och de påverkas inte av den förändrade lagstiftningen inom detta område.

  SvaraRadera