Mystiken tätnar kring sjukhusen i Lund och Malmö, som slogs samman till Skånes universitetssjukhus (Sus) förra året. Ledningen för Region Skåne verkar ha satt i system att undvika onödiga diskussioner om stora förändringar.
Diskussioner och debatt anser de bara oroar medborgare och anställda. Vid tvångssammanslagningen av de bägge sjukhusen upphävde visserligen förvaltningsrätten beslutet just på grund av detta kuppartade arbetssätt, men det bekymrade inte den moderata regionledningen som hävdade att ...allmänheten har inget att göra med vad som händer i regionfullmäktige. Beslutet togs snabbt om utan någon vidare debatt eller eftertanke.
Ledningarna för stora tvångssammanslagna organisationer börjar ofta snart leva ett eget liv och utarbeta skrivbordsplaner för sina revir. Sus hade bara funnits i fyra månader då ledningsgruppen lät läcka ut planer på nedläggning av sjukhuset i Lund till förmån för ett storsjukhus i Malmö. Den politiska regionledningen dementerade lite tvehågset planerna inför den stundande valrörelsen.
För en månad sedan läckte så planerna ut på nedläggning av all traumavård i Lund. Om planerna sätts i verket försvinner också t.ex. thorax, neurokirurgi och kardiologi. Kvar av Lunds universitetssjukhus skulle bli cancervård och en större vårdcentral. Planerna har utarbetats av en grupp med sjukhuschef Bent Christensen i spetsen.
Efter de anställdas och allmänhetens protester deklarerade i onsdags regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) att denna profileringsutredning läggs ner, samtidigt som hon öppnade upp för en bredare utredning som bland annat skulle innefatta privata specialkliniker runt Malmö och Lund. Dagen efter deklarerade samma Pia Kinhult att profileringsutredningen fortgår.
Förvirringen synes alltså vara total. Men det finns en logik i galenskapen. Chefstjänsemännen arbetar vidare efter sina agenda, en agenda som den politiska ledningen knappt känner till. Samtidigt är det moderata regionrådet mer intresserat av kostnadsnedskärningar och privatiseringar än att utveckla verksamheten och satsa resurser på den. Så länge tjänstemännen påstår att det de gör kommer att bli billigare går allting an.
I detta limboland försöker medborgarna och de anställda på de bägge sjukhusen nu förstå vad som ska hända med sjukvården i Skåne.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ja, det är beklämmande. Snudd på obegripligt, men jag håller helt med om din bedömning av läget.
SvaraRadera