onsdag 13 april 2011

Ut ur monarkins dimma

Förra året sattes nytt svenskt rekord i massmedialt hovjönseri. De flesta stora tidningarna ägnade spaltkilometrar åt brudklänningar och kortegevägar. SVT toppade med att fylla hela våren med devota hyllningsreportage till kungafamiljen. Alla medier med självaktning lanserade tidigt en speciell prinsessbröllopssektion i sin nätupplaga. Trots att det var årets mest förutsägbara händelsekedja gav varenda steg i den upphov till krigsrubriker och helsidesreportage.

Ändå har svenska folkets förtroende för monarkin och kungafamiljen fortsatt att rasa. En färsk undersökning från SOM visar att bara 34 procent har stort förtroende för kungahuset. Det är den lägsta siffran sedan mätningarna började för 35 år sedan. Visserligen definierar sig fortfarande inte de flesta som republikaner, men det torde förklaras av att folk i allmänhet har ganska dålig kännedom om de praktiska och realistiska alternativen.

Folkets reaktion måste ses som ett sundhetstecken och ett grovt underkännande av medias smått perversa överexponering av Sveriges enda ärvda ämbete. Det svenska folket verkar vara på väg ut ur monarkins dimma.


Någon kanske invänder att detta beror på höstens uppmärksammande av några av kungahusets offentliga hemligheter genom boken "Den motvillige monarken". Men det är knappast någon invändning.

Det finns andra personer i detta land som har nazistiska familjeband och rutten moral, men de har inte ärvt ett ämbete som Sveriges statschef. De är inte heller enligt gällande konstitution oavsättbara och icke åtalbara. Men det är kungen och det är just detta som visar monarkins orimlighet.


Vänsterpartiet brukar lägga en riksdagsmotion varje år om monarkins avskaffande. Den senaste lämnades in till höstriksdagen och har inte behandlats ännu. Bara enstaka ledamöter från andra partier brukar stödja övergången till ett demokratiskt styrelseskick. Det är bara att hoppas att den rojalistiska dimman ska börja skingras även i riksdagens kammare.

Tidigare om monarkin: Vända blad?; En fri republikansk ö; De devota hyllningarnas tid; Står upp mot hovjönseriet; Otillbörligt gynnande av enskild?

Länkat: SVT; SVT; DN; Ex; GP;

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar