tisdag 12 april 2011

Systemskiftet fortsätter

De borgerliga har nu presenterat en femte större skattesänkning på lika många år. Höginkomsttagare är som vanligt de stora vinnarna. Medan normalavlönades skatt sänks med 150-200 kronor i månaden får den som exempelvis tjänar 60 000 i månaden en lättnad med 634 kronor. Dessutom ges pensionärer en liten skattelättnad, i de flesta fall med runt 100 kronor i månaden.

Systemskiftet fortsätter. Till 70 miljarder i riktade skattesänkningar för dem som har arbete läggs nu ytterligare 12. Men priset för detta är högt. Samtidigt ökar utanförskapet och inkomst- och trygghetsklyftorna i samhället. Skola, vård och omsorg går i de flesta kommuner på knäna, sjukvården bantas och över 7 procent av arbetskraften är öppet arbetslös.

Fredrik Reinfeldt är fortfarande fräck nog att kalla skattesänkningen för "den mest jobbskapande åtgärden man kan göra", trots att utfallet av det han redan genomdrivit är ytterst tveksamt.

Resonemanget bygger på att de som får dessa hundralappar mer i månaden ska vilja arbeta mer, vilket ska ge hårdare konkurrens om jobben, vilket ska ge lönesänkningar, vilket ska göra det billigare att anställa, vilket slutligen ska öka antalet jobb. Är det någon mer än Fredrik Reinfeldt och Anders Borg som på allvar tror att detta verkligen har hänt i Sverige de senaste fyra åren?

Nu hävdar de att en sänkning av restaurangmomsen dessutom ska ge nya jobb. Men sänkningen kostar statskassan över 4 miljarder om året (5,4 miljarder första året) och kan i bästa fall ge 4 000 nya jobb.

Det är alltså som vanligt dyra jobb, á minst en miljon kronor styck, som Alliansen satsar på. Den som verkligen vill skapa jobb bör betänka att jämfört med detta kostar en satsning på att till exempel höja kvaliten i äldreomsorgen eller skolan hälften så mycket per ny arbetsplats.

Tidigare: När det dras isär; En kompetent finansminister?

Länkat: SVT; SVT; SVT; SVT; SVT; SVT; SVT; DN; DN; DN; SVD; SVD; SVD; SVD; SVD; SVD; SVD; GP; AB; AB; AB; HD; HD; Ex; Ex; GD; SKD; SKD; LT; LO-T;

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar