torsdag 7 oktober 2010

Swanstein – (M)aktens arrogans

Beslutet att slå samman universitetssjukhusen i Lund och Malmö var olagligt. Det slår nu förvaltningsrätten fast och ger därmed de borgerliga och Miljöpartiet i Region Skåne en kraftig bakläxa. Ett så pass övergripande beslut måste allmänheten ta del av i förväg så att folk har en möjlighet att reagera. Men de hade inte ens en gång brytt sig om att annonsera ut att regionfullmäktigemötet skulle fatta ett sådant beslut.

Hur reagerar då regionstyrelsens moderate ordförande Jerker Swanstein? Intervjuad i Dagens Medicin menar Swanstein att förvaltningsrättens beslut mest är irriterande, att det handlar om formalia och att ett nytt beslut ska tas vid första bästa tillfälle. Allmänheten lagliga rätt att ta del i förslaget innan det klubbades avfärdar han med orden:

Allmänheten har inget att göra med vad som händer i regionfullmäktige eftersom vi inte har någon direktdemokrati, så det argumentet känns inte så tungt.

Man häpnar redan över att regionstyrelsens ordförande på fullt allvar hävdar att allmänheten inget har att göra med vad som händer i regionfullmäktige. Swanstein har dessutom fräckheten att framhärda i detta synsätt efter det att förvaltningsrätten slagit fast motsatsen – att allmänheten visst har att göra med vad som händer i regionfullmäktige.

Så talar maktens arrogans. Det ska bli intressant att se om Miljöpartiet i Region Skåne delar Jerker Swansteins demokratisyn, eller om det även för dem är business as usual.


Tidigare: Rent från vettet; Regionledningen dementerar;

Länkat: DM; SDS; SDS; SKD; SKD; SKD; SKD; NSK; HD

2 kommentarer:

  1. Jerker Swanstein var den största anledningen till att jag som röstar borgligt valde att rösta blankt i regionvalet.

    SvaraRadera
  2. En fullt förståelig reaktion, Anders. Nästa gång kanske du till och med väljer att rösta på oppositionen i Region Skåne. Den borgerliga regionstyrelsen består trots allt inte bara av Jerker...

    SvaraRadera