tisdag 1 mars 2011

Mögel och nedskärningar


Barn och anställda på Lunds skolor får nu betala priset för fyra års borgerligt vanstyre. Varje år har anslaget till kommunens verksamheter minskat, varje år har underhåll av fastigheter dragits in, allt för att finansiera skattesänkningar.

Den första skolan tvingas nu stänga på grund av akuta mögelskador. Det är Munspelet, en unik skola och förskola på Öster i Lunds stad, med barn i åldrarna 1 till 12 år.

Ärendet har därtill skötts över huvudet på såväl oppositionspolitiker som föräldrar och personal. Ett huvudlöst beslut sägs nu ha fattats om att till påsk upplösa skolan och splittra de 150 barnen på ofta redan överfulla klasser och förskoleavdelningar. Några barn ska bussas ut till Odarslöv. Man kan fråga sig vem som egentligen fattat detta beslut.

Föräldrar och personal protesterar med rätta. De har påvisat brister i underlaget och föreslår lösningar med en paviljongskola tills dess att en ny skola hunnit byggas. De har rätt. Beslutet att splittra skolan är inte underbyggt, varken vad gäller konsekvenser för barn och undervisning eller ur kostnadssynpunkt.

Tillägg 2 mars

Idag meddelade Barn- och skolförvaltningen Lunds stad i ett pressmeddelande att ytterligare två förskolar, Slangbågen och Lergöken, måste stängas på grund av fukt- och mögelskador. Vem är förvånad?

Slangbågen är så skadad att byggnaden kommer att rivas medan det ska utredas om det eventuellt är försvarbart att rädda Lergöken efter omfattande renovering. I bägge fallen kommer dock förskolorna att fortsätta i paviljonger under byggnadstiden. Anledningen sägs vara att förskolorna i området är så överfulla att det är omöjligt att pressa in barnen där, något som alltså inte gäller för barnen på Munspelet.

Ordförande i BSN Lunds stad heter Lars Hansson (FP). Han förnekar (!) att det skulle röra sig om en splittring av Munspelet, trots att skolan läggs ner under byggtiden, personalen skingras och barnen hamnar på fyra olika ställen. Han kallar dessa beslut för "ren verkställighet" som inte behöver förankras eller diskuteras politiskt. Folkpartiet i Lund har en minst sagt märklig syn på demokrati och brukarinflytande.


Tidigare:
Varning för barn

Länkat: SKD;
SKD; SDS; SDS

8 kommentarer:

 1. Tack för bra artikel!

  Vad menar Lars Hansson när han pratar om "ren verkställighet" ? Förslaget att splittra Munspelet är ju ren idioti ur ekonomisk, miljömässig samt psykosocial synvinkel. Och för att inte tala om logistiken med att bussa dessa horder av barn fram och tillbaka varje dag.

  Det kommer att påverka redan överansträngda skolor på ett mycket negativt sätt.

  Jag vill inte ens tänka på hur det skulle se ut på rasterna med 150 nya elever springandes. Var är tryggheten i detta? Vem bryr sig om barnens välfärd och rätt till trygghet?

  SvaraRadera
 2. Ja, fråga mig inte hur Lars Hansson tänker, om han nu överhuvudtaget gör så i detta fall...

  Problemen med mögel i 70-talsbyggnaderna är kända sedan gammalt och har inte precis avhjälpts av de senaste fyra årens indragna fastighetsunderhåll. Kommunens skuld för kortsiktighet och försummelse är betydligt mer värd än de eventuella extra kostaderna för paviljonger på Munspelet.

  Bibehållen verksamhet i paviljonger på Slangbågen och Lergöken är ytterligare ett argument för att kommunen måste backa och gå personal och föräldrar till mötes på Munspelet.

  SvaraRadera
 3. Tack, för stödet. Folkpartiet vad har hänt med er?

  SvaraRadera
 4. Den enkla sanningen är att folkpartiet har prioriterat skattesänkningar framför skolan. Man kan ju som bekant inte både ha kakan och äta den....

  Därför blir de nu svarslösa när problemen dyker upp, när de inte längre kan fortsätta att berätta hur bra allting i själva verket är i Lund skolor.

  SvaraRadera
 5. Hej Mats,

  Bra att du uppmärksammar och skriver om detta!

  Vi följer utvecklingen gällande mögel och fuktskador i skolor m.fl. byggnader och hus. Har börjat en artikelserie om skadligheten med att vistas i sådana hus, läs sjuka hus. Läs bl.a. www.lfs-web.se/mogel-glukaner.htm
  och www.lfs-web.se/sjuka-hus.htm
  Det är skrämmande med denna vanvård av skolor och andra offentliga byggnader. Det kostar mer i läge två då fuktskada är skedd och folk blir dåliga av mögel och andra ämnen som friges, än vad bättre underhåll hade gjort. Mer kommer framöver på hemsidan.
  MVH // Jerker LFS

  SvaraRadera
 6. Hej Mats! I am moving from Stockholm to Östra Torn with my family and was glad to find your blog with informationa acout Munspeletskola. I am looking for a school for my oldest kid, 8 years. Which schools could you recommend in this area? Apologies for writing in English, my written Swedish is not so good yet.... Tack för hjälpen och hälsningar /Renata

  SvaraRadera
 7. Hej Renata,
  Skolorna i Lund är överlag mycket bra fortfarande, trots nedskärningarna och att det pågår ombyggnader lite varstans. Det samma gäller de skolor som finns på Östra Torn. På grund av splittringen av Munspelet kanske jag inte borde rekommendera den just nu, men jag vet att det i grunden är en mycket bra skola, men den kommer under två år att få arbeta i baracker. På öster i Lund finns t.ex. också Östratornskolan, Mårtensskolan och Tunaskolan.

  SvaraRadera
 8. Tack för hjälpen! /Renata

  SvaraRadera