tisdag 22 mars 2011

Flygförbudszon över Gaza

När diktatorn Kaddafi bombade dem som vågat sätta sig upp mot honom ingrep världssamfundet med en FN-resolution i ryggen. Till skillnad från de bombliberaler som alltid stödjer allt som USA hittar på utanför sina egna gränser är detta en svår fråga, ja, en riktig rysare för vänstermänniskor. Två grundläggande förhållningssätt står mot varandra.

Den första är den klassiskt antimilitäristiska utgångspunkten: Upptrappat våld löser inga problem, utan föder i stället nytt våld.

Den andra är världssamfundets plikt att ingripa mot övergrepp och för att stoppa blodbadet.

Mitt eget partis ledning har som bekant valt den senare ståndpunkten. Själv är jag genuint kluven och tycker att Lars Ohlys åsikt att det är rimligt att också ställa sig positiv till en svensk vapeninsats är förhastad. Detta mitt i dess skrämmande logiska konsekvens: Har man sagt A får man vara så god att säga B.

Men idag bombar Israel åter Palestinas barn. Just idag dog barn och tonåringar i flygattacker mot Gaza. Vedergällningsaktionerna sker enligt ett sedan länge uppgjort vidrigt schema: Tusen palestinska liv för varje israeliskt.

Det palestinska folket och dess myndigheter har i åratal vädjat till FN och världssamfundet: Gör något, skicka fredsbevarande styrkor, stoppa blodbadet. FN gör ingenting, samma statsledare som är så raska att sätta in sitt flygvapen i Libyen höjer inte ens på ögonbrynen inför Israels systematiska förbrytelser.


Här någonstans trevar jag efter en hållbar humanistisk ståndpunkt. Den som godkänner FN-insatsen i Libyen måste också godkänna FN-insats i Palestina. Och omvänt.

Låt oss alltså kräva att världssamfundet verkställer en flygförbudszon över Gaza.


Länkat: SVT; SVT; SVT; SVT; SVT; DN; DN; DN; DN; DN; DN; DN; DN; SVD; SVD; SVD; SVD; SVD; SVD; SVD; GP; GP; GP; GP; SKD; NSK; BLT; AB; AB; AB; AB; AB; AB; Ex; Ex;

6 kommentarer:

 1. Jag är med kräva att världssamfundet verkställer en flygförbudszon över Gaza. Stopp på hykleri!!

  SvaraRadera
 2. Kräv flygförbud över hela Israel och Gaza, och inför sanktioner mot Israel.

  SvaraRadera
 3. Med den här prejudicerande resolutionen har FN de facto gett carte blanche till att störta alla diktatorer som förtrycker sitt eget folk. Därmed ligger våldsdiktaturen i Iran mycket illa till. Likaså Marockos ockupation av Våstsahara samt Hamas islamistiska förtryck i Gaza som dessutom för en militär aggretionspolitik gentemot ett demokratiskt och suveränt grannland och mördar oppositionella och homosexuella, där åtskilliga har fått asyl i Israel eller deras hjälp att fly till Västbanken. Det kommer inte dröja länge innan vi får se svenska JAS-plan i dessa länder eftersom det existerar en bred och överväldigande parlamentarisk majoritet.

  SvaraRadera
 4. Till Christer:
  FN-resolutionen handlar inte om att "störta alla diktatorer som förtrycker sitt eget folk" utan om att skydda civila mot militära angrepp. Därför finns det en direkt parallell till Israels systematiska våld mot den palestinska civilbefolkningen.

  Din lista över diktaturer blev för övrigt ganska konstig. Själv hatar jag Hamas, liksom andra religiösa och fundamentalistiska partier i världen, men de fick ju tyvärr majoritet i ett val som därtill gick förhållandevis demokratiskt till. Men det verkar som om du vill att vi ska hjälpa Israel att bomba invånarna i Gaza tills de begriper bättre.

  SvaraRadera
 5. Mats: I praktiken blir det ändå så att när folket kräver självstyre, lägger ned arbetet och demonstrerar på stadens gator och torg har en diktator inget val än att överlämna makten eller rikta sina vapen mot sitt eget folk. I det sistnämnda fallet finns det då ett prejudicerande FN-beslut som medger att omvärlden reagerar militärt och stöder folket i sin kamp.

  Vad gäller Gaza ser jag ingen skillnad på Hamas och nazisterna som också fick makten på demokratisk väg men som använde den till att avskaffa demokratin och mörda oppositionella, homosexuella och judar.

  SvaraRadera
 6. Hej,

  gick inte att enkelt läsa sig till vilken din ståndpunkt är i denna konflikt med Libyen. Kan du utveckla för en som inte begriper bättre?

  Dock är det tröttsamt att allting från vänsterflanken alltid hamnar i att det är Israels fel. Och varför blandar du in Israel i detta fall?

  Sant är att staterna ogillar (troligen hatar) varandra, men rent historiskt eller eligiöst har det aldrig funnits några konfliktområden mellan Libyen och Israel, till skillnad från Palestina.

  Varför blanda in Israel i detta fall? Varför inte analysera de olika konflikterna var för sig? Menar du att inget ska göras så länge Israel/ Palestina är olöst?

  Tycker dock det är ett genombrott att Vänsterpartiet äntligen kommit till insikt om att attacker är ett viktigt verktyg för det internationella samfundet att sätta in. Jag kan inte påminna mig ett enda fall där de stött några som helst militära insatser.

  Själv anser jag det rätt att Khaddafi stoppas, men är oändligt less på att det alltid ska vara väst som städar upp. I detta fall skulle tungt ansvar falla över de nordafrikanska staterna att bidra, efter FN-beslut.

  mvh
  Christoffer

  SvaraRadera