onsdag 23 mars 2011

Olycksfall i arbetet?

Så gav Migrationsverket efter för trycket och lät de bägge makedonska barnen stanna. Ett tack till alla som engagerat sig för barnens öde, allt ifrån de bägge barnläkare som skickade tunga signaler om att barnen skulle fara riktigt illa, till alla de som samlat namn på stan och engagerat sig genom sociala medier.

Men är detta ett olycksfall i arbetet? Nej, Migrationsverket har att verkställa den restriktiva flyktingpolitik som Sveriges riksdagsmajoritet har beslutat, numera understödd av Miljöpartiet. Idag krävs så kallat synnerligen ömmande omständigheter för att beviljas permanent upphållstillstånd.

De bägge barnen befann sig uppenbarligen inte i synnerligen ömmande omständigheter. Migrationsverket bedömde helt enkelt att det är OK enligt gällande lagrum att bryta två små föräldralösa barns skolgång och skicka iväg dem ensamma till ett land vars språk de inte talar. På samma sätt har man tidigare skickat ut andra barn och familjer. De få gånger man korrigerat sig har det nästan alltid berott på opinionsstormar från det civila samhället, precis som nu.

Migrationsverkets motivering av sin ändring av beslutet är att ingen har pratat om detta med barnen i förväg. Barnen har levt i tron att de ska få fortsätta bo i Sverige. Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik säger att detta är "det allvarligaste" i hanteringen av ärendet.
Vilket trams! Barnen är 5 och 9 år gamla. Är det någon som tror att barnens situation hade varit bättre om de under de senaste åren hade blivit ständigt påminda om att de lever under hot om utvisning?


Länkat: SKD; NSK; SVT; DN; SVD; SR; AB; GP

3 kommentarer:

 1. I Sydnytt ikväll berättade Lars H Gustafsson att barnen sedan några dagar faktiskt känt till utvisningshotet. Alltså har några myndighetspersoner i tjänsten berättat för fem-åringen och nio-åringen att de skulle ryckas upp ur sin invanda miljö för att ensamma skickas till ett land de inte känner. Bara att barnen utsatts för detta är ju fasansfullt. Även om man borde veta bättre än att bli förvånad så känns det overkligt att detta händer i Sverige.

  Olof Norborg

  SvaraRadera
 2. Om nu inte några i barnens närhet känt sig tvungna att vara de som berättade för dem, vilket i så fall inte gör saken mycket bättre.

  Olof Norborg

  SvaraRadera
 3. Myndigheterna har haft alla fakta i målet hela tiden. Om det inte blivit liv om det här hade de bara kört ut barnen. Fy fan!
  Anki

  SvaraRadera