torsdag 31 mars 2011

Skånsk sjukvård ur askan...?

Flytten av traumavård till Malmö stoppas. Profileringsutredningen läggs ner.

Först ett stort grattis till alla sjukhusanställda som uppmärksammat och drivit kampanj mot planerna. Med hjärta och hjärna har ni har gjort allt rätt: Ställt de ansvariga mot väggen, drivit brett opinionsarbete med hjälp av massmedia och mobiliserat er själva, bland annat med hjälp av sociala media.

Men samtidigt som Pia Kinhults (M) besked är glädjande är det djupt oroande. I SDS öppnar hon istället upp för att splittra sjukhusen genom att släppa in privata aktörer inom den högspecialiserade vården i Skåne. Kombinationen fritt vårdval och privata sjukförsäkringar ser Kinhult som nyckeln till att privata bolag investerar i flera högspecialiserade centra runt Lund och Malmö. Vilka områden som ska privatiseras ska bli en fråga för en kommande utredning.

Är skånsk sjukvård på väg ur askan i elden? Det verkar onekligen så samtidigt som den vansinniga flytten av psykiatrin till det gamla regionhuset på Baravägen är på väg fram mot beslut.


Tidigare: På väg mot vårdcentral?

1 kommentar:

  1. Tack Mats.
    Tur det finns fortfarande just möjligheten att påverka. Många känner sig uppgivna och gör ingenting. Men det går alltså. men vi tar ett steg i taget och väntar inge under.
    Eva

    SvaraRadera