torsdag 10 mars 2011

Nu väntar vi bara på V


Det socialdemokratiska partiets valberedning presenterade idag Håkan Juholt som sin kandidat till partiledare och Carin Jämtin till partisekreterare. Förslagen sägs vara väl förankrade i partiet. Chanserna att med en ny ledning och god socialdemokratisk rättvisepolitik lyfta partiet i alla fall över 35 procents väljarstöd måste betecknas som goda, med reservation för att de kanske borde fundera på att stajla Juholt lite så att han inte liknar en lönnmördare från Ukraina.

Till skillnad från inom Socialdemokratin är det tabu att diskutera ledarfrågor i Vänsterpartiet. Trots att Vänsterpartiet dras med Sveriges i särklass minst populäre partiledare har Lars Ohly halstarrigt deklarerat att han vill sitta kvar över valet 2014. Debatten har förpassats till en "Framtidskommission" som diskuterar allt utom just ledarskapsfrågan. Detta garanterar att Vänsterpartiet kommer att vara fortsatt tryggt parkerat runt eller strax över 4 procent av väljarsympatierna. Om inte strax därunder när en på nytt rättviseprofilerad socialdemokrati börjar återhämta sig ...

Vänsterpartiet borde lära av både Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Av Socialdemokraterna i att snabbt våga dra de nödvändiga lärdomarna av ett valnederlag. Av Miljöpartiet i att tillämpa delat partiledarskap, en kvinna och en man. Vänsterpartiet har flera vassa kvinnor att välja mellan, t.ex. Ulla Andersson och Josefin Brink, och Jonas Sjöstedt torde vara i det närmaste självskriven som den andra parten.

Tidigare: Dags för nytt

Länkat: SVT; SVT; SVT; SVT; SVT; DN; DN; DN; DN; DN; SVD; SVD; SVD; SVD; SVD; SVD; SVD; GP; GP; GP; GP; GP; GP; SKD; SKD; SKD; SKD; SKD; AB; AB; AB; AB; AB; HD; HD; NSK; BLT; BLT;

8 kommentarer:

 1. så att han inte liknar en lönnmördare från Ukraina. :)

  Ja han ser ju inte direkt medial ut.

  SvaraRadera
 2. Men vissa meriter har han dock redan visat
  http://www.youtube.com/watch?v=Nvs6DIRJpeo

  SvaraRadera
 3. Anders Örbom10 mars 2011 15:59

  Jag tyckte han hanterade medierna väldigt bra på presskonferensen med valberedningen faktiskt. Sen är det ju en tunn linje mellan lönnmördare och trevlig sosse-farbror men jag tror han klarar den :)

  SvaraRadera
 4. Om vänsterpartiet fick Jonas Sjöstedt som partiledare skulle de ha en bra chans i valet 2014.
  Som det är nu kommer de bara att fortsätta förblöda. Varför de inte gör något åt saken då det är uppenbart att deras nuvarande partiledare är ett sänke förstår jag inte.

  SvaraRadera
 5. http://jinge.se/mediekritik/vansterpartister-ma-tiga-i-forsamlingen.htm

  / Jinge

  SvaraRadera
 6. synd att inte gudrun är kvar
  hon gjorde vänstern stark

  SvaraRadera
 7. Rolf Nilsson10 mars 2011 21:05

  Vänsterpartiet diskuterar politik men inte person. Sossarna gör tvärtom. Personligen tycker jag att den första strategin verkar något bättre.

  SvaraRadera