lördag 19 mars 2011

Dubbelmoral (FP) om vapenexport

Med anledning av händelseutvecklingen i Mellanöstern kräver Jan Björklund (FP) att svensk vapenexport ska ses över. Det är svårt att inte hålla med om detta. Men Folkpartiet försvarar samtidigt vapenexporten. På sin hemsida hävdar partiet att det är bra att svensk vapenexport ökar.

Folkpartiets ståndpunkt kan sammanfattas så här:

Vi vill sälja så mycket vapen som det bara går till omvärlden. Men de som köper vapnen måste (1) vara certifierade av Folkpartiets partistyrelse som demokratiska och (2) lova att inte använda vapnen för att skada någon människa.

Redan nu säger lagstiftningen att mottagarlandet inte får vara i krig och inte får kränka mänskliga rättigheter. Vad hjälper det? Sverige är en av de största vapenexportörerna i världen och svenska vapen finns i snart sagt varje konflikthärd och överallt där övergrepp mot mänskliga rättigheter begås.

Titta på bilden ovan. Den visar resultatet av en undersökning av svenska folkets inställning till vapenexport 2009 .
En klar majoritet anser att svensk vapenexport bör stoppas. De har insett det som Björklund inte inser: Allt annat är antingen cynism eller dubbelmoral.


Länkat: SVT; SR; SVD; GP; DN; ArB; BLT; GD; AB; HD; SKD

4 kommentarer:

 1. Om man tillverkar vapen måste man väl ändå ha i åtanke att sälja dem?! Annars blir det lite löjligt. Det finns delade , jävligt delade meningar om i vilka krig som är ok. Finns de?
  Pragmatisk som jag är så anser jag att alla krig är nederlag, om de ändå finns så spelar det ingen roll vem som tillverkar vapnen. Vapen skaffas om man vill ha! Vi kan inte alltid tänka att det onda försvinner om medlen tas bort, Men de går inte att ta bort, vi måste vilja sluta slåss annars kan det väl stå vad som helst på vapnen, bättre starta en stor rörelse mot våld! world wide movement via nätet

  SvaraRadera
 2. Ser smart, ut men ger utrymme för godtycklighet. Det är givetvis för att vi skall kunna exportera vapen till länder som befinner sig i krig exempelvis USA Israel eller andra länder som regeringen sympatiserar med. Bör omprövas omgående. Förslaget kommer nog från USA via den amerikanska ambassaden.

  SvaraRadera
 3. ok vi lägger ner svensk vapenindustri och tappar dels skatteintäkter samtidigt som väldigt många förlorar sina jobb.

  Hur löser vi det? Skattehöjningar?

  Sådana opinionsundersökningar saknar värde och man samtidigt inte redovisar effekterna av vad en nedläggning kostar.

  SvaraRadera
 4. Några relevanta ord i debatten från Kvartetten DEO:
  https://www.youtube.com/watch?v=cDkngloqlSM

  SvaraRadera