måndag 25 april 2011

Visst lever Marx

Marxismen tillhör framtiden, om det nu var någon som eventuellt tvivlat. Efter 2008 års finanskris har produktionen av allt ifrån marxistiska karikatyrteckningar till tunga nytryck av marxismens klassiker tagit fart. Historien har åter gett Marx rätt på flera avgörande punkter: Kapitalismen rymmer i sig själv de krafter som kastar miljontals människor ut i misär och arbetslöshet. De stora frågorna måste åter ställas.

Andreas Malm påvisar i Aftonbladet förtjänstfullt
marxismens internationella återkomst de senaste åren, med utropstecken för Eric Hobsbawms How to Change the World. Marx and Marxism 1840-2011 och Terry Eagletons Why Marx Was Right, bägge utgivna 2011.
Den gamle profetens syns numera överallt, efter finanskrasch och arabiska revolutioner. Men det svenska debattklimatet är allt för inåtvänt och navelskådande för att debattörer och opinionsbildare ska våga visa på de stora sambanden. Och visst: Vad ska vänstern göra? När det enda som tycks vara viktigt är hur mycket var och en av oss kommer att tjäna på nästa jobbskatteavdrag kan det vara svårt att höja blicken.

Politiken måste ju svara på de frågor som folk ställer. I just detta ligger också lösningen. Folk ger egentligen tusan i jobbskatteavdraget, de vill hellre att de sociala trygghetssystemen och välfärdssamhället fungerar. Om några timmar går vi ut i landsomfattande protester mot regeringens utförsäkringspolitik i det så kallade Påskuppropet. Där solidariteten lever, där går Karl Marx igen.


Länkat: AB; AB; AB; AB; LOT;

5 kommentarer:

  1. "2006 fick Anna Hedborg i uppdrag av regeringen Persson att utreda de sociala försäkringarna inklusive sjukförsäkringen. Några slutsatser hon kom fram till i sin utredning "Mera försäkring och mera arbete" var bl.a. att: "Försäkringen har inte fungerat som den borde. Vårt uttryck för detta är att sjukförsäkringen är för mjuk." och "En möjlig reformväg är att helt enkelt strama åt, att underkänna vissa diagnoser, att sänka ersättningar, att låta sjukdomens pris bli så högt att människor tvingas ut ur försäkringen."/Wikipedia

    Gå du till torget och hyckla med S!

    SvaraRadera
  2. Utan att egentligen känna något behov av att försvara Anna Hedborg, låt mig ändå stillsamt påpeka att det är en sak att i en utredning föreslå möjligheter, en annan att genomdriva och hålla fast vid ett inhumant regelverk.

    Hycklarna kan stanna hemma, jag går ut och demonstrerar.

    SvaraRadera
  3. Påskupproret.. vilket skämt det var. hahahah.

    SvaraRadera
  4. För det första var det inte ett uppror utan utan upprop (kyrkan gör sällan uppror).

    För det andra kan en manifestation för social rättvisa och värdig behandling aldrig vara ett skämt. Man kan möjligen ha synpunkter på det sätt som det organiseras, etc, men bara empatilösa människor kan ha något emot det.

    SvaraRadera
  5. Nej, du har rätt. Nu skäms jag lite. Å andra sidan... varför har det börjat fuskas så mycket på senaste tiden så att det krävs sådana här åtgärder? Det var bättre förr när folk var mer ärliga och det gick att bibehålla transfereringssystemen.

    SvaraRadera