tisdag 6 mars 2012

Vapenfabrik till Saudiarabien

Kund, kung och diktator...
- Klart att grabben
ska ha en vapenfabrik!
Förr kunde den svenska vapenexporten betecknas som ett utslag av dubbelmoral. Å ena sidan förde Sverige en aktiv, självständig och i långa stycken progressiv och fredsbevarande utrikespolitik, å andra sidan hjälpte den svenska regeringen vapenindustrin att prångla ut vapen till vem som behövde. Numera fortsätter regeringen att sälja vapen, men den självständiga svenska utrikespolitiken är ett minne blott. Nu agerar regeringen som Natos allierade och deltar allt som oftast i USA:s krigföring runt om i världen.

Ett led i detta är att stödja Saudiarabien, en nattsvart diktatur och ett kvinnofänglese, men USA:s främsta och säkraste stödjepunkt i Mellanöstern. Därför kommer det inte som en överraskning att myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), inom ramen för ett avtal som förnyades 2010 mellan den svenska och sauidiska regeringen, förbereder att bygga en vapenfabrik i landet. 

Det gör inte agerandet mindre oacceptabelt. Regeringen Reinfeldt har konsekvent mörklagt hanteringen av ärendet. Försvarsminister Sten Tolgfors (M) hävdar att regeringen inte godkänt någonting som ligger utanför ett första avtal (2005) med den saudiska regeringen. Men antingen ljuger han, eller också innehåller avtalet hemliga paragrafer som riksdag och allmänhet inte har fått reda på. Jan Björklund (FP) säger idag till Aftonbladet att han hela tiden varit emot avtalet med Saudiarabien, men att moderaterna och centern i regeringen velat fortsätta.

Men Björklund har själv lika mycket ansvar för regeringsbesluten och han har ända fram tills avslöjandet i Ekot valt att tiga och därmed hjälpa till att mörklägga affären. En före detta anställd på FOI menar att mörkläggningen skedde just för att hålla ihop den borgerliga regeringen, för att inte exponera motsättningen. Björklund tycker för övrigt att det är alldeles utmärkt att Sverige exporterar vapen.

Så tycker även Stefan Löfven (S) som försvarar vapenexport till Saudiarabien och andra diktaturer. För honom verkar det enda moraliska dilemmat vara själva missilfabriken. Bekymrar han sig för att inte svenska företag längre kan exportera om det byggs vapenfabriker i andra länder?

Nu krävs för det första att alla papper läggs på bordet. Vem var det egentligen som beslutade att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien? För det andra måste det fastslås om det är lagligt att undanhålla riksdag och allmänhet från denna typ av information. Sist och slutligen aktualiseras kravet på ett totalstopp för svensk vapenexport, ett krav som en majoritet av svenskarna sedan flera år stödjer. Det visar sig gång på gång att försäljning av krigsmateriel är en allt för lukrativ bransch för att de inblandade inte ska sugas in i härvor av mörkläggning, mutor och andra olagligheter.

... också finns det inga vapen som inte är avsedda att skada eller döda människor - inte ens svenska sådana. Jag har skrivit under Svenska Freds misstroendeförklaring mot vapenexporten. Här kan du också göra det!

Tidigare: Dubbelmoral (FP) om vapenexport

Länkat: SR; SR; SR; SR; SVT; SVT; SVT; SVT; SVT; SVT; SVT; SVD; SVD; SVD; SVD; SVD; SVD; DN; DN; DN; DN; GP; GP; GP; SKD; SKD; SKD; D; D;

4 kommentarer:

  1. Detta är en väldigt märklig debatt. De vapensystem vi kan tänkas leverera till Saudiarabien eller som de själva skall producera kan knappast användas mot civilbefolkningen och därför är mycket av kritiken irrelevant. Den nu uppkomna debatten har säkerligen helt andra syften än att skydda civila i Saudiarabien. Själv tror jag på George Friedman på Stratfor som utifrån ett geopolitiskt perspektiv beskriver hur Nordafrika och Mellanöstern bör brytas ner så att inga nya maktcentra kan uppstå. Förra årets krig i Libyen var säkerligen ett exempel på detta och den kritik som dagligen riktas mot Iran och Syrien har säkerligen samma funktion.
    Det vi skall vara kritiska mot är de konflikter som kan tänkas uppstå i regionen eftersom vi hjälper till att hetsa upp olika befolkningsgrupper mot varandra.

    SvaraRadera
  2. Det handlar knappast om missilerna ska användas mot civilbefolkningen, utan om principfrågan: Ska Sverige sälja vapen till vidriga diktaturer? I en opinionsmätning 2009 svarade 92 procent att Sverige inte bör säljs vapen till länder där allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer.

    SvaraRadera
  3. .. och i dagens nyhetsflöde får vi informationen om att alla riksdagspartier var informerade. Så Vänsterpartiet hade/har högre moral än övriga?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad jag förstår har Vänsterpartiet hela tiden protesterat mot vapenaffärerna med Saudiarabien och kräver dessutom ett totalstopp för svensk vapenexport. Vad menar du att V kan göra mer än så?

      Radera