onsdag 28 mars 2012

Borg: Mer av samma kassa medicin

Finansminister Anders Borg hävdar nu att drivkraften att skaffa sig ett jobb i Sverige är för svag. Det moderata resonemanget bygger på föreställningen att en massa människor inte bryr sig om att söka jobb så länge det finns socialbidrag, bostadsbidrag och etableringsbidrag.

Ärligt talat skulle jag vilja träffa någon av de människor som i alla fall Anders Borg tror finns, unga människor som efter en intäkts- och kostnadskalkyl bestämt sig för att inte bry sig om att arbeta. Jag har träffat massor med människor som periodvis varit beroende av bidrag för att överleva, men alla har levt i ytterst små omständigheter, varit tvungna att förnedra sig för att kunna äta och ha någonstans att bo och känt en växande desperation över att inte få lov att arbeta. Det finansministern vill är att dessa människor ska bli ännu fattigare och ännu mer förnedrade.

Precis samma synsätt och samma recept har alliansregeringen använt när de försämrade villkoren i arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen: Bara det sved tillräckligt mycket att vara arbetslös eller sjuk, då skulle sysselsättningen plötsligt öka. Nu blev det ju inte så, men det anser man sig inte behöva bry sig om.

Det Anders Borg lanserar är samma dåliga medicin som lett till den nuvarande massarbetslösheten. Att brist på jobb skulle ha någon betydelse för möjligheten att få ett jobb tycks inte förespegla finansministern.

Länkat: SVT;

3 kommentarer:

 1. Nu är det ju faktiskt så att Borg pratar ganska mycket om incitament för invandrare där bidragen ser något annorlunda ut med ankomstbidrag, SFI-bonusar och etableringsbidrag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det spelar ingen roll om han talar om ungdomar, invandrare eller vem; allt bygger på den felaktiga föreställningen eller lögnen, om man så vill, att det finns jobb att få för den som bara vill. Men de nyaarbetsplatserna som behövs har ju inte tillskapats efter som den anorektiska behandlingen av offentlig service fortsätter och jobbskatteavdragen inte skapat några jobb. Dessutom har regeringen skurit ner på det som brukar kallas matchning, att ge arbetskraften rätt kompetens för de jobb som trots allt finns.

   Radera
 2. Det är väl klart att det finns en massa människor som inte vill arbeta om de får pengar från annat håll. Exempel:
  - Bl.a kriminella som fuskar sig till bidrag från statliga lönegarantier och försäkringskassan. Thomas Möller från Hells Angels är exempel på sistnämnda.
  - Alla som spelar på Lotto m.m i förhoppning att göra sig ekonomisk oberoende och därmed sluta arbeta.
  - Avdankade politiker som lever på s.k pensioner, dvs bidrag.
  Sen är det faktiskt upp till varje person att utbilda sig också. Sjukvården har alltid lidit brist på personal. Det tar ca två år att utbilda sig till sjuksköterska. Du kan knappast skylla på "matchningsproblem" i detta fallet. I så fall får vi tvinga människor att utbilda sig till "rätt" yrke.
  Nedskärningar i arbetslöshetsförsäkringen började Göran Persson med när han sänkte ersättningen från 90 till 70 (eller 75%) som sedan ökade till 80%. Men varken röda partier eller LO har velat återgå till 90%. Så även röda partier är väl inne på samma linje?

  SvaraRadera