lördag 3 mars 2012

Samhällets stöttepelare

Samhällets stöttepelare. George Grosz 1926
Vännen Katrine gav mig för ett tag sedan boken om Volmer – porträtt av en samhällets stöttepelare. Lise Nørgaards uppgörelse med en förljugen och inskränkt borgerlighet är lika dräpande som hejdlöst rolig.

Vi lever i ett samhälle som håller på att dras isär. För 30 år sedan tjänade näringslivets toppdirektörer i genomsnitt sju gånger så mycket som en industriarbetare. Idag motsvarar direktörens lön 46 industriarbetares löner

Men hur står det egentligen till med överklassens moral? 

Studien Higher social class predicts increased unethical behavior publiceras nu i PNAS, Proceedings of the National Academy of Sciences. Forskningen visar att de som är rika och mäktiga generellt beter sig sämre än andra.

Kontrollgrupper med rika personer fuskade oftare i nätspel om presentkort och uppgav egna resultat som översteg vad som var möjligt att få. Vid övergångsställen var det tre gånger större risk att förare av nya dyra bilar plöjde igenom övergångsstället utan att visa hänsyn till fotgängare.  

Den brett upplagda studien har utförts med en rad olika test och alla ger samma entydiga resultat: Överklassen är mer oärlig, mindre generös, visar mindre hänsyn och fuskar mer. 

Det är dessa samhällets stöttepelare som vår nuvarande regering konsekvent värnar om. 

Länkat: SVT; DN; DN; DN; DN; DN; SVD; SVD; SVD; SVD; GP; SKD; SKD; AB; AB;

2 kommentarer:

  1. Hur vore det att låta storleken på ett företags arbetsgivaravgift styras av kvoten mellan maxlön och medianlön :-)

    /joakim

    SvaraRadera
  2. Intressant tanke. Det skulle onekligen var ett incitament till företagen att minska lönespridningen.

    SvaraRadera