måndag 12 mars 2012

Exit Reinfeldt

Idag publiceras två opinionsundersökningar som bägge visar att de rödgröna partierna har mer stöd än allianspartierna. Det är den socialdemokratiska återhämtningen som för upp oppositionen i ledningen. Socialdemokraterna ökar med 6,5 respektive 7,7 procentenheter i de bägge undersökningarna, i bägge fallen jämfört med vinterns bottennoteringar i samband med partiledarkrisen. Återhämtningen sker delvis på bekostnad av MP och V, vilket naturligtvis är väntat, men V tycks behålla en uppgång på 2-3 procent jämfört med valresultatet. 

Den socialdemokratiska återhämtningen är samtidigt ett tecken på alliansregeringens och speciellt moderaternas politiska svaghet. De har helt enkelt inget nytt poltiskt projekt att berätta om. Allt sedan det femte jobbskatteavdraget begravdes finns inte längre någon moderat vision för Sverige. Därmed torde Fredrik Reinfeldts dagar som statsminister vara räknade.

Ett troligt scenatio är att tidningen Vi:s förutsägelse från i höstas går i uppfyllelse: Reinfeldt avgår som statsminister under 2013 för att lämna över till Anders Borg. Frågan är emellertid om detta kommer att hjälpa moderaterna så länge de inte har någon politik att erbjuda. Borgs enda politiska profilfrågor år numera att ljuga om andelen som är i arbete, samt att cirka 15 gånger per år blåsa upp sig och kritisera bankerna, precis som om någon lyssnade...

När skattesänkningarna nått vägs ände återstår egentlig bara att återgå till att bli de gamla moderaterna igen, det vill säga att börja låta som Centern och Folkpartiet vilka just nu mutat in den nyliberala retoriken. Då blir det ungdomslöner, skrotning av lagen om anställningsskydd, m.m.

Alternativet är att inte göra någonting, och hoppas att oppositionen gör bort sig igen som de gjorde inför valet 2010. Men risken att de rödgröna sjabblar bort ett solklart övertag två valrörelser i följd torde vara minimal. 

Slaget är långt ifrån vunnet och den som är intresserad av att vi inte bara får en ny regering 2014, utan också en ny politik, bör satsa på Vänsterpartiet. Stefan Löfven må vara en välkommen frälsare för socialdemokratin, bara genom att lyckas skapa lugn och ro, men något alternativ till den moderata ekonomiska politiken har han inte presenterat.
Länkat: SVT; SVT; DN; DN: DN; SVD; AB; AB; AB; SR; GP

2 kommentarer:

 1. Samtdigt har Löfven inte presenterat något som kan likna en politik och inte heller sagt något om den rödgröna röran som troligen avgör valet.
  Tar han med vänsterpartiet ökar risken/chansen att förlora ett tredje val.

  Opinionsundersökningar två år innan valet säger väldigt lite

  SvaraRadera
 2. Tyvärr har du rätt i att Socialdemokraterna presenterat väldigt lite politik, och en hel del av det som nu sägs är ängsliga anpassningar till regeringspolitiken.

  Jag tror däremot inte, till skillnad från de flesta borgerliga ledarskibenter, att det var det rödgröna samarbetet i sig som ledde till valförlusten 2010. De rödgröna fortsatte ju med ett stabilt övertag i opinionen fram till april, alltså ett och ett halvt år efter det att samarbetet formaliserats.

  SvaraRadera