söndag 18 mars 2012

Rödgröna över 50 procent


Sifos väljarbarometrar december 2011 till mars 2012. Blå linje är regeringspartiernas sammanlagda stöd, röd linje S; V och MP.
Sifos undersökning för mars visar att de rödgröna ökat till 50,1 procent av väljarsympatierna. Regeringspartierna har minskat till 43 procent. Som framgår av grafen ovan har omsvängningen under de senaste tre månaderna varit minst sagt dramatisk - från ett stort borgerligt övertag innan jul till en ännu starkare rödgrön ledning i mars.

Omsvängningen inleddes med Vänsterpartiets uppgång i januari, som dock till stor del skedde på Socialdemokraternas bekostnad. Sedan dess har S ökat kraftigt två månader i rad, främst på Moderaternas bekostnad. 

Underökningen bekräftar att Alliansen är på väg ut. Deras vision för Sverige började och slutade med skattesänkningar, vilka de senaste fem åren ökat klyftorna och urholkat resurserna till välfärd och arbete. När skattesänkningarna nu inte kan fortsätta har de inget vettigt att säga, hur mycket de än står och hojtar jobb, jobb, jobb på sina landsdagar. Denna besvärjelse klingar allt falskare när det står allt klarare att deras åtgärder inte skapat några nya jobb utan bara lett till ekonomisk omfördelning - från dem som inget har till dem som redan har.

Det blir troligen upp till en rödgrön regering, i någon konstellation, att städa upp efter deras framfart. Hur pass genomgripande denna storstädning ska bli avgörs av styrkeförhållandena mellan de tre rödgröna partierna.

Tidigare: Exit Reinfeldt
Länkat: SVD; SVD; SVD; SVD; GP; GP; AB; AB; AB; E24; DN; DN; SVT; SVT; SVT; SR; SmP; SkD; HD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar