lördag 24 mars 2012

En föga hedrande förstaplats

Sverige är världmästare i nyliberalism. Det visar en internationell jämförelse som utförts av en ansedd tankesmedja i USA. De senaste årtiondenas politik gör att Sverige hamnar på en föga hedrande förstaplats i takten att avreglera samt att tillåta privata intressen att göra vinster i skola, vård och omsorg. 

Avreglering och bolagisering av järnväg har till exempel gått längst i Sverige av alla länder. Likaså är Sverige fullständigt unikt i världen genom att tillåta vinstdrivna skolor. Allt har drivits fram av ideologiska skäl, för att politikerna har velat släppa in privata vinstintressen i den offentliga servicen, utbildning och välfärdssektorn. Några vinster i form av högre kvalitet eller lägra kostnader har inte kunnat visas.

Men det mest fantastiska är att en stabil majoritet av medborgarna i landet hela tiden ogillat denna nyliberala politik, vilket visats i opinionsmätning efter opinionsmätning, men att det bara finns ett politiskt parti, Vänsterpartiet, som motsatt sig vansinnet.

Länkat: SVD; SVD; SVT; DN; GP; GP;

7 kommentarer:

 1. Väl skrivet. Det är sjukligt att se.

  SvaraRadera
 2. Just det...röstade inte Vänsterpartiet för utförsäljning av Telia på 90-talet??

  SvaraRadera
 3. Jo, även solen har sina fläckar... Men man kan dock inte jämföra försäljningen av Telia med utförsäljning och privatisering av kärnverksamheter inom välfärd och utbildning, något som Vänsterpartiet konsekvent motsatt sig.

  SvaraRadera
 4. Du framför bara en massa sagor, när du t ex påstår att folk är emot skolval och nya apotek...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är knappast en saga att sju av tio svenskar är emot vinstintressen i vård, skola och omsorg. Inte heller att många upplever ett ras i servicen på apoteken sedan de kommersiella intressena tog över. Jag blev själv utsatt för det senare i förra veckan, jag fick vänta en vecka på att de skulle beställa och få hem grejorna. Det hände aldrig när vi hade riktiga apotek.

   Radera
 5. Joakim Rosqvist24 mars 2012 16:04

  Här är en icke-sagoperson som ogillar apoteksreformen: de nya apoteken har sämre lagerhållning och kan inte svara på om något annat apotek har de saknade produkterna då det andra apoteket tillhör en annan kedja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ö.h.t ingenting som har blivit "bättre" med Avregleringen av Apoteken!
   Det har t.o.m blivit vanligt att jag själv är tvungen att Ringa runt, (dit det nu går att ringa)och ta reda på var min Medicin eventuellt finns, eller om den är slut och inte går att få tag på alls!
   Detta har lett till att jag som patient måste först tala om till min Doktor vid besöket vilken Medicin finns tillgänglig, som Doktorn kan skriva ut Recept på!
   Så här dåligt var det inte Innan Avregleringen!

   T Lindholm

   Radera