torsdag 8 mars 2012

Lund ger anslag till företagande och flygtrafik

Det borgerliga styret i Lund innebär ständiga nedskärningar i den kommunala verksamheten. För sjätte året i rad dras anslagen ner till skola, förskola, äldreomsorg, socialt stöd, idrott och kultur, underhåll av gator, parker och byggnader. I år läggs dessutom extra sparbeting under pågående budgetår på all verksamhet, ovanpå det som beslutades i budgeten.

Trots detta har kommunstyrelsen inlett året på ett sätt som måste betecknas som oerhört generös. För när det kommer in propåer från företag om att ge pengar till olika projekt, då åker spenderbyxorna på.

Två meningar i en skrivelse, i vilka det talas om en ”neutral mötesplats” och en ”projektarena”, räckte för att kommunstyrelsen skulle besluta att skänka en halv miljon kronor per år under tio års tid till något som kallas Ideon Open Arena. Här behövs ingen beskrivning av vad som ska göras för pengarna, ingen budget för verksamheten eller ens en mening om vad Lunds kommuns medverkan innebär eller kan medföra för vinster för skattebetalarna.

På samma möte, den siste februari, beslutade kommunstyrelsen att öppna plånboken för att stödja – en flygplats. Flygplatsen är privatägd och ligger i ett annat land, en solklar del av det kommunala åtagandet med andra ord. Lunds kommun ska från och med nu hjälpa Kastrup med marknadsföringen för 220 tkr om året. Det uttalade syftet är att öka flygtrafiken och skapa nya flygrutter.

Hur detta eventuellt rimmar med Lunds kommuns (på pappret) högt ställda klimatmål framgår inte av kommunstyrelsens beslut.

Tidigare: Alla behöver inte spara ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar