torsdag 30 juni 2011

Tokhögern vs humaniora

Svenskt Näringsliv är sedan flera år etablerad som den svenska tokhögerns främsta kampanjorganisation. Med hjälp av en dubiös ranking av kommunernas "företagsklimat" vill man förmå ängsliga kommunpolitiker att tävla mot varandra i grenar som få anställda i offentlig verksamhet (inklusive universitet), låg kommunalskatt och allmänt fjäsk för företagsledare.

Nu ger sig Svenskt Näringsliv in i universitetspolitiken. I en rapport föreslår man sänkta studiemedel för studenter inom humaniora. De studenter som Svenskt Näringsliv anser nyttiga, typ ingenjörer och ekonomer, ska ha högre studiemedel än onyttiga existenser som studerar historia, filosofi eller språkvetenskap. Det uttalade syftet är att avskräcka unga människor från att söka till sådana utbildningar, de ska veta "att det kostar" enligt Peter Isling på Svenskt Näringsliv. Är det numera någon som tar denna organisation på allvar?


Länkat: SVD; SVD; SVD; SVT; DN; SR; AB; SKD; NSK; Ex;

5 kommentarer:

 1. korkade "humanister" får slylla sig skälva när de står där med sina värdelösa "examen". :)

  Mer maknadsmässigt än detta trams. Saken är den att det är jag som förälder till mina barn som sponsrar studiebidraget.

  SvaraRadera
 2. Ja, jag vet två som tar Svenskt Näringsliv på allvar: Anders "charmtrollet" Borg, och Fredrik "mysponken" Reinfeldt.

  Annars håller jag med: inte särskilt många.

  SvaraRadera
 3. tokhöger mot tokvänster snarare. Vi andra flyr till skogs.

  SvaraRadera
 4. Menar Anonym att det är tokvänster att försvara humaniora? I så fall återstår bara skogen för mig med.

  SvaraRadera
 5. För övrigt odlar signaturen "brodeur" tillsammans med Svenskt Näringsliv en seglivad myt om "värdelös" examina. En rapport från Lunds universitet från 2008 visade till exempel att över 80 procent av dem med en humanistisk examen erhöll kvalificerad anställning inom ett år.

  SvaraRadera