söndag 5 juni 2011

Form och innehåll

Hur maktmänniskor framställs och agerar är söndagstemat för två inflytelserika ledarskibenter. Men med helt olika budskap och eftersmak. Det handlar om form eller innehåll.

Svenska Dagbladets Per Gudmundson tar utgångspunkt i det nyss utkomna bildverket
Statsministern om Fredrik Reinfeldt. Gudmundson konstaterar att regeringsmakten är avlövad på pompa och ståt. Kvar blir ett porträtt av en samvetsgrann statsminister som snabbt avverkar presskonferenser och möten med hög och låg.

Men Gudmundson tycker ändå det är angeläget att kontrastera
Juholts piratkopierade Hugo Boss-skärp mot Reinfeldts diskreta portfölj, en gåva från franske presidenten: Så ser verklig makt ut.

De bästa bilderna anser Gudmundson vare de på vilka statsministern ses utbyta kärleksfulla ögonkast med sin hustru. Innehållet och syftet med att producera en kaffebordsbok som framställer den sittande statsminister – precis så som den sittande statsministern vill bli framställd – ifrågasätts inte.
Regenttiteln tycks bli: Fredrik den Alldaglige och Seriöse.

Nästan alla politiker har storhetsvansinne. Det är ingången till Katrine Kielos ledare i Aftonbladet. Attityder och uttalanden från såväl Obama som Reinfeldt och Juholt redovisas. Men exemplen på övertramp blir mest anekdotiska. Gränslinjen mellan att ha bra självförtroende och utvecklad megalomani är nämligen inte så knivskarp.


Det gäller nog såväl politiker som ledarskribenter. Den som aktivt vill förändra något måste på något sätt också se och ge sig själv en plats i förändringen.

Men Kielo för resonemanget ett steg vidare vilket gör artikeln intressant. Hon visar att det egentligen handlar om något annat
om innehållet, inte formen. För till slut blir det den som inte accepterar den borgerliga hegemonin som till varje pris ska tryckas ner. Förhäv dig icke om du kommer från arbetsklassen eller talar i dess sak.

Därför försöker borgerliga ledarskribenter nu framställa Håkan Juholt som en Marve Fleksnes med politisk hybris, medan Reinfeldt blir precis så seriös och statsmannamässig, men ändå alldaglig, som Gudmundson finner honom i kaffebordsboken.

Juholts stora brott, förutom gott självförtroende, är att han
verkar ha bestämt sig för att framtiden trots allt är formbar.


Länkat: SVD; AB; HD; Ex;

... också Skånskan som spekulerar i ett tronskifte från Reinfeldt till Borg i god tid före valet 2014. Här är det minsann ingen prat om bristande demokratiska rutiner och överkörda partikongresser, kronprinsen tros redan vara utsedd.

1 kommentar:

  1. ...och Olsson har storhetsvansinne med andras pengar!

    SvaraRadera