fredag 3 juni 2011

Lunds förskola: det kostar 20 öre

I fullmäktigedebatter och på denna blogg har jag tidigare varnat Lunds borgerlighet: Fortsätter ni på detta vis får ni snart en folkrörelse mot större barngrupper på halsen. Snabbare än jag trodde blev jag sannspådd.

Om man orkar bry sig om barnens välbefinnande orkar man också inse att stora barngrupper i sig är ett problem. Här handlar det just precis om gruppstorlekar; om antalet personer, vuxna och barn, som barnet behöver förhålla sig till på daglig basis; i den grupp som barnet vistas i under stora delar av den vakna tiden. Det är just detta som får forskare att varna oss för att spela poker med barnens hälsa.

Barn- och skolnämnden Lunds stads ordförande Lars Hansson (FP) raljerar med detta och frågar: Ska vi räkna antalet krokar per kapprum.

Ja, det är just det vi ska göra, men det handlar inte om att sätta upp gipsväggar i kapprummen utan om att arbeta med gruppstorlekarna och vara ärliga mot oss själva och våra barn. Sanningen är att den förskola som idag skulle få för sig att leva upp till kommunens kvalitetsmått, max 11 barn i småbarnsgruppena och max 16 barn bland 3-5-åringarna med 2,75 personal per grupp, skulle gå med ett svidande underskott. Verksamheten skulle inte gå ihop. Men så var det inte 2006 - innan nedskärningarna började. Allt handlar om prioriteringar.

Hur prioriterar då Lund makthavare? Inför 2012 vill Lars Hansson och den borgerliga majoriteten i Lunds kommun skära ner på förskolornas budget med ytterligare 2 procent, ovanpå de 5 procent de redan skurit ner sedan de kom till makten 2006. Deras motto för Lunds förskolor är: Det som är bra tål alltid att göras lite sämre.

Med detta sagt vill jag trots allt varna lundaborna för ovanstående ord. Om ni tycker det är viktigare att bibehålla den borgerliga skattesänkningen på 40 öre per tjänad hundralapp, då ska ni glömma allt jag skrivit ovan.

Men ni som inte vill blunda och glömma bör betänka följande: Ungefär hälften av denna skattesänkning, 20 öre, ger i förskolornas budget 45 miljoner. Det är ungefär vad som idag krävs för att klara målet 11/16 i alla barngrupper i Lunds kommun.


Tidigare: Poker med barnens hälsa; Folkrörelse mot större barngrupper

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar