tisdag 5 juli 2011

V: Hopp om liv efter jul

När man lyssnat på Lars Ohlys tal i Almedalen är det svårt att inte hålla med retorikexperten Elaine Bergqvist i AB: - Bästa talet hittills i Visby. Flera tunga huvudbudskap, retoriskt skickligt, stort engagemang och inslag av självkritik.

Problemet är att vi har sett och hört det förut. Lars Ohly är en alldeles lysande talare och debattör. Han gjorde en strålande valrörelse 2010 och han blev den partiledare som tillsammans med Reinfeldt och Sahlin fick mest massmedialt utrymme månaden innan valet, vilket är ganska enastående med tanke på partiets storlek. Lars Ohlys problem är av ett annat slag: Det handlar om folkets förtroende och tillit.

Jag har tidigare frågat om mitt parti saknar självbevarelsedrift när det efter fem förlustval i rad och usla opinionssiffror inte på allvar reser frågan om nytt ledarskap. Nu gjorde Dagens Nyheter det istället genom att ringa runt till v-distrikten. 14 av 23 distriktsordföranden vill ha en ny partiledare, och lika många föredrar delat ledarskap - varav minst en kvinna.

Samtidigt meddelar Jonas Sjöstedt att han kandiderar som ny partiordförande för Vänsterpartiet på kongressen i januari, gärna som en i ett tudelat ledarskap. Det kanske finns hopp om ett liv efter jul för vänstern trots allt...Uppdaterat 6 juni

Flamman redovisar nu uppgiften att Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson, också kandiderar som partiledare för Vänsterpartiet. Flamman skriver också att sex av sju medlemmar i partiets verksällande utskott ska ha uppmanat Ohly att avgå. De bägge uppgifterna stärker ytterligare förhoppningen att kongressen i januari 2012 kan innebära en nytändning för vänstern.

Tidigare av mig: Saknar V självbevarelsedrift?

Andra bloggar: Jonas Sjöstedt

Länkat: DN; DN; DN; DN; DN; DN; AB; AB; AB; AB; AB; AB; SVD; SVD; SVD; SVD; GP; GP; GP; GP; SVT; SVT; SR; SR; SR; SR; Ex; Ex; Ex; Ex; Ex; HD; SmP; SKD; SKD;

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar