tisdag 3 maj 2011

Det årliga skämtet

Svenskt Näringsliv släpper nu sin årliga rankinglista över ”företagsklimatet” i Sveriges kommuner. Listan är ett skämt. Lund, som allmänt betraktas som den främsta tillväxtmotor i Skåne, hamnar till exempel långt ner på listan, medan Vellinge, som inte har några företag alls av sådan betydelse, toppar listan.

Lunds enda chans att gå förbi Vellinge som företagskommun skulle vara att stänga både universitetet och sjukhuset. Kommuner med stora offentliga institutioner är nämligen dömda på förhand. På samma sätt är kommuner som satsar på kvalitet och väl utbyggd skola, kultur, vård och omsorg diskvalificerade från en framskjuten position. Dels anses sådana excesser kväva det privata initiativet, dels är låg kommunalskatt i sig meriterande.

Rankingen på denna lista ingår numera i Lunds kommuns officiella kvalitetskriterier. Målet är att klättra på listan. Därför måste det vara extra bittert för Lunds borgare att kommunen de senaste två åren rasat från plats 57 till plats 121 bland Sveriges kommuner. De som har gjort allt för att göra företagen på gott humör: Privatiserat en tredjedel av äldreomsorgen, infört kundval i hemvården, inte ställt några som helst sociala krav på dem som vill bygga i Lund, sagt ja till varenda privat skola och förskola oavsett hur risigt underlag de presenterat, ordnat regelbundna frukostmöten med företagare och nysatsat på näringslivsavdelningen.

Svenskt Näringsliv är den svenska tokhögerns främsta kampanjorganisation. Genom sin årliga lista vill de att Sveriges kommunpolitiker ängsligt ska anpassa sin politik efter deras organiserade bondfångeri. Därför är det beklämmande att någon överhuvudtaget tar dem på allvar.

Tidigare: Svenskt näringsliv rankar;
Tokhögern som rättesnöre

Länkat: SKD; SKD; DN; SVD; SVD;
SKD; E24 ; HD; HD; BLT;

2 kommentarer:

  1. I SVT och SR framställs alltid företrädare för SN som oberoende debattörer el dyl. SN/SAF har ju också i minst 35 års tid lagt minst ett par miljarder per år på propaganda och desinformation. Det är detta vi nu ser frukten av.

    SvaraRadera
  2. Det är alltså t.o.m. så illa att det officiella kvalitetskriterier?! Är Lund med i Svensk kommunranking också? Det är ju ytterligare mumbo jumbo som man dessutom betalar till.

    SvaraRadera