torsdag 23 juni 2011

Saknar V självbevarelsedrift?

Vänsterpartiets väljarstöd uppgår nu till 3,8 procent. Efter att ha genomgått fem val i rad med minskande andel av rösterna har partiet sedan förra året tappat ytterligare en tredjedel av sina sympatisörer. För bara tio år sedan noterade Vänsterpartiet tvåsiffriga procentandelar i valen. Nu håller partiet på att marginaliseras. I grafen ovan visas förloppet. Den visar SCB:s höst- och vårmätningar de senaste 10 åren, utom den sista noteringen, som visar Synovates junimätning 2011.

Som jag tidigare visat är det svårt att koppla partiets marginalisering till innehållet i partiets politik. Tvärtom finns det en mycket stor överensstämmelse mellan de centrala delarna i vänsterns poltik och åsikter hos breda väljargrupper, framförallt i frågor som rör välfärdspolitiken.

Vänsterns problem är istället ett ledarskapsproblem. Vad hjälper det att säga bra saker om välfärd och solidaritet när ingen lyssnar eller tar en på allvar? Det räcker inte att formulera krav. Politik handlar lika mycket om att skapa tilltro och hopp om förändring. Lars Ohly är sedan 2005 den partiledare som konstant har lägst trovärdighet bland det svenska folket.

Andra partier med betydligt mindre problem inom detta område har tagit konsekvensen av sina valnederlag och bytt partiledare. Men Lars Ohly biter sig envist kvar och hotar till och med att ställa upp till omval på partikongressen i januari 2012. Egentligen borde det vara fullt uppror ute i distrikten, men mycket lite hörs. Saknar Vänsterpartiet självbevarelsedrift?

Tidigare: Dags för nytt

Andra bloggar: Alltid Rött, Alltid Rätt

Länkat: DN; SVD; Ex; HD; GP; AB; BLT; D; D; ArB; NSK; SkD

5 kommentarer:

  1. Perfekt att ni åker ur riksdagen nästa val. Det kommer att hända oavsett om Ohly är kvar eller inte. Det enda parti som kan konkurrera (usch vilket fult ord) med V i omodernitet är S.

    Mitt tips är att Mp hamnar över 20%-strecket och S under detsamma. Ni och Kd åker ur medan SD ligger kvar och hamnar i ingenmansland. Tjohej

    SvaraRadera
  2. KD verkar ju gå åt rätt håll just nu. C verkar ju ligga sämre till.

    Men ett faktum är nog att socialismen är död. Å andra sidan, liberalismen och konservatismen är rätt så döda också...........

    Själv ser jag kristdemokratin som en möjlighet, även om jag inte alls håller med om allt. Främst vill jag t ex ha en generösare sjukersättningsregler, dock inte utan krav som V och S. Där har dock M fått bestämma.

    SvaraRadera
  3. Det är alltid spännande med spekulationer från läsarna, men Anonyms vilda gissningar är knappast underbyggda utan speglar kanske snarare någon sorts önsketänkande från dennes sida.

    För det första är det osannolikt att V i ett val hamnar under 4 procent oavsett partiledare. En tillräckligt stor del av befolkningen sätter trots allt värde på att det mest konsekventa oppositionspartiet blir kvar i riksdagen.

    För det andra har S haft en ökande trend sedan valet och kommer troligen att fortsätta så. Det är troligare att partiet kommer att landa mellan 35 och 40 procent 2014 om inga stora katastofer inträffar för dess nya partiledning.

    För det tredje menar jag att innehållet i vänsterns politik är oerhört "modernt", om man nu inte definierar modern som nyliberal. Är det till exempel modernt att utförsäkra cancersjuka människor?

    För det fjärde: Glöm inte att det kan det gå ganska snabbt att vända opinionssiffror, speciellt för partier som normalt borde ligga betydligt över det stöd de för tillfället har.

    Till Lelle: Ideologierna är inte döda, det är bara det att de tar sig lite annorlunda uttryck. I korthet: Socialisterna har hamnat på defensiven och har framförallt inte längre en fix och färdig idé om hur de vill förändra samhället. Liberalerna och de konservativa har gett upp för nyliberalerna, som å sin sida har klätt ut sig för att folk ska svälja deras politik.

    SvaraRadera
  4. Det finns fler människor i Sverige som sympatiserar med Sverigedemokraterna än med Vänsterpartiet. Det är ganska talande för den här typen av extrema partier. Har du aldrig stannat och funderat om det verkligen kan vara så att 4-5% av landets befolkning kan ha rätt? Att det verkligen är riktigt att bestämma över de övriga 95 procenten och deras pengar och hur dessa ska fördelas. Jag bara undrar.

    SvaraRadera
  5. Vem hävdar att 4-5 procent ska bestämma över resten? För övrigt är det väldigt långsökt att jämföra SD med V. I så fall borde det ligga närmare att jämföra med något av de andra partierna som är ungefär jämstora, det vill säga KD, C eller FP, eftersom SD röstar likadant som dem i 90 procent av riksdagens voteringar.

    Är det någon som kan ge ett enda exempel på något "extremt" i Vänsterpartiets politiska förslag?

    SvaraRadera