tisdag 5 oktober 2010

Spontant rasister

Det krävdes inte mer än några allmäna ord om alla människors lika värde för att det skulle koka över i SD:s riksdagsgrupp. Vad var det då som biskop Eva Brunne sa i Storkyrkan, som var så fruktansvärt att de inte kunde stanna kvar?

Vi som tror på människors värdighet och lika värde, oavsett vilket land vi är födda i, oavsett vilket kön eller vilken ålder vi har, oavsett hur vår sexuella orientering tar sig uttryck, vi tror och hoppas att ni har den fortsatta förmågan att säga: Jag vill tala med dig, och den fortsatta längtan att ställa frågan: Vad vill du att jag ska göra för dig? Och känna den stora glädjen i de förändringar som detta kan göra.

Igår kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor. Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag. Du ska inte ha samma rättigheter som jag. Du är inte värd ett liv i frihet. Och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld. Det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor. Det är inte möjligt för troende människor att göra skillnad på människor. Det är inte värdigt människor att göra skillnad på människor.

Man frågar sig onekligen hur sådana människor är funtade som känner sig träffade och utpekade av dessa ord. Partiledare Åkesson menar att SD:s reaktion var "väldigt spontan". Det är alltså när de är spontana som SD visar vilka de i själva verket är.


Tidigare om SD: Rasistiska clowner

Länkat: SVT; SVT; SDS; SDS; SKD; AB; Ex; DN; SVD; GP; HD

8 kommentarer:

 1. Jag är ingen vän av SD, men om du lyssnat på Studio ett i Radion i eftermiddag så kanske du insett att det inte är så enkelt som du beskriver det ovan. När man ska bemöta SD är det inte speciellt lyckat att komma med halvsanningar.

  SvaraRadera
 2. Nu var det ju faktiskt så att Ku Klux Klan faktiskt VAR demokrater i stor utsträckning =)

  SvaraRadera
 3. Sen är det ju lite spännande att biskopen säger att troende inte gör skillnad på människor. Är det därför vi hade korståg mot de "hemska" saracenerna eller varför flera präster fortfarande vägrar att viga homosexuella?

  SvaraRadera
 4. Jag känner mig oerhört besviken.
  När jag läste rubrikerna att Sverigedemokraterna hade tågut ut ur Storkyrkan trodde jag att det var någon sorts kupp. När jag sedan gick in och läste Eva Brunnes predikan så kan jag inte annat än känna att det fanns ett politiskt budskap och att det var riktat mot Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. Jag lever efter kristna värderingar och känner inte igen mig i biskopens budskap. I kyrkan ska man känna sig trygg, inte uthängd eller kränkt. Hur biskopen resonerade kan jag inte förstå. Efter mycket grubblande så har jag nu bestämt mig för att utträda ur Svenska Kyrkan. Jag vill inte vara en del av Svenska Kyrkan längre. Jag har Gud i mitt hjärta och min tro på kärlek är oförandrad. Välsigne Er.

  SvaraRadera
 5. Tack för kommentarer, men jag kan varken kännas vid några halvsanningar eller någon förpliktelse att försvara Svenska Kyrkans göranden och låtanden i övrigt.

  Det enda som är intressant i detta sammanhang är att SD:s riksdagsgrupp känner sig träffade och utpekade när biskopen ger en lektion i normal medmänsklighet. Ni som här luftat er besvikelse känner tydligen likadant.

  SvaraRadera
 6. Det enda som gör mig besviken är att en vänsterpartist, som jag trodde hade lite politisk ryggrad, enväldigt bestämmer vad som är "det enda som är intressant i detta sammanhang". Och sedan dyvlar på människor, han inte vet ett dugg om, åsikter han inte vet om de har. Ett ganska kasst sätt att diskutera ett problem och en stor dos förutfattade meningar, tycker jag. Lyssna på radioinslaget om det som hände i kyrkan och vidga vyerna en bit från de förutfattade meningarna.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4072979

  SvaraRadera
 7. Är det inte ett hån mot muslimerna att riksdagen går i kyrkan?

  SvaraRadera
 8. De enda som kände sig hånade i Storkyrkan var SD:s rikdsdagsgrupp.

  Men senaste Anonym nuddar vid en helt annan diskussion. Eftersom Svenska kyrkan numera är som vilken frikyrka som helst bör man av principiella skäl resa invändningar emot att riksdagen låter den utforma delar av dess verksamhet. Detta har ingenting med något annat trossamfund att göra, utan med trosfrihet och rätt att vara fri från religion. En ännu tydligare motsägelse är att utforma delar av skolans verksamhet som religiösa andakter, t.ex. i samband med avslutningar eller som barngudstjänter för förskolebarn. Här i Lund har jag motionerat för att skolan ska vara fri från religiösa ceremonier, men blivit nedröstad av de borgerliga och SD i fullmäktige.

  Till Jah vill jag tacka för länken, ska försöka hinna lyssna ikväll. Jag vill dock tillägga att det tillhör var och ens rättighet att definiera vad de tycker är intressant i en diskussion.

  SvaraRadera