måndag 11 oktober 2010

Enorma kommunala överskott

Septemberprognosen visar att Lunds kommun 2010 kommer att gå med ett ekonomiskt överskott på 235 miljoner kronor. Det motsvarar över 3 procent av hela kommunens kostnader. Samtidigt ökar gruppstorlekarna i förskolan, det blir färre lärare per elev i skolorna och resurserna till äldreomsorgen har minskat kraftigt. Därtill är arbetslösheten fortsatt hög. Är det då stora offentliga överskott vi vill ha?

Mönstret ser likadant ut för kommuner i stora delar av landet. Som Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson visat har regeringen skapat den här situationen genom att göra de extra kommunbidragen ettåriga. Det har minskat viljan att anställa folk och långsiktigt planera för att stärka välfärd och utbildning.

I Lund förvärras situationen av att den borgerliga kommunledningen vägrar att se problemen. Kritik mot tillståndet i skola, förskola och äldreomsorg viftar de bort med förnekelse och skönmålning samt genom att hänvisa till historiska meriter. Trots de stora överskotten verkar borgarna fortsatt inställda på att skära ner istället för att satsa på välfärden i Lund.


Tidigare: En kompetent finansminister?; Oärlig borgerlighet i Lund

4 kommentarer:

 1. Vi måste även tänka Ulla Andersson vill höja skatterna och det vill inte svenska folket.

  Som du själv skriver handlar det om fördelningspolitik och valet senast visar klart hur svenska folket vill att den fördelningen ska gå till. Inte minst i Lund där borgarna fick egen majoritet.

  Min fråga är hur mycket Lunds Kommun fick i extra bidrag för 2010?

  SvaraRadera
 2. Visst förlorade vi valet, men det betyder inte att man ska lägga ner striden. Jag är dessutom övertygad om att vi inte förlorade på skattepolitiken i sig. De rödgrönas justeringar var ju inte speciellt drastiska... Det vara andra saker som avgjorde: Partiledarnas företräden och tillkortakommanden, oförmågan att påvisa reella skillnader i politiken, den osunda massmediala fokuseringen på SD, Borgs oförtjänta rykte som "klok" finansminister...

  Till din fråga. Under 2010 har kommunerna ett tillfälligt kommunbidrag på 12 miljarder kronor. För Lunds del motsvarar det 110 miljoner kronor.

  SvaraRadera
 3. Vi ska nog inte underskatta det faktum när folk tittar i sin plånbok och ser att de fått mer pengar efter skatt.

  SvaraRadera
 4. Visst Anders, det ska vi inte underskatta. Men politikens faktiska vattendelare går ju mellan att vädja till en ganska krass kortsiktig egoism (titta i den egna plånboken) och ett mer solidariskt samhällsövergripande tänkande.

  Därför segrar vänstern långsiktigt, vilket inte minst den senaste valrörelsen visat: För att vinna valen måste högern numera försöka klä ut sig till vänster.

  SvaraRadera