torsdag 14 oktober 2010

Otänkbart med SD

Man upphör aldrig att förvånas. Idag rapporteras att i smålandska Värmano planerar Miljöpartiet och Vänsterpartiet valtekniskt samarbete med SD för att skaffa sig inflytande i nämnder och styrelser. Medan MP och V har vardera ett mandat i fullmäktige har SD tre. Genom att vid val av nämnder slå ihop dessa till fem skulle de tre partierna kunna hävda platser i nämnder, vilka de sedan kan fördela mellan sig.

Vänsterpartiets partisekreterare Anki Ahlsten avråder bestämt från att ingå ett sådant samarbete. I lika stor utsträckning som det skulle öka MPs och Vs inflytande över politiken skulle det ju ge SD ökat inflytande.

Naturligtvis har Anki Ahlstedt rätt. Allt samarbete med SD är otänkbart. Ingen nämndspost i någon kommun i Sverige är så viktig eller åtråvärd att den kan vinnas genom att samtidigt stärka SD. Om man gjort ett svagt valresultat och lokalt har misslyckats med att förhandla med Socialdemokraterna eller andra demokratiska partier om inflytande i nämnder, då får man avstå från nämndsplatser.
Om vänsterpartisterna i Värnamo inte förstår det bör de faktiskt se sig om efter ett nytt parti.

Heder åt den 66-årige man i Lomma som mot sin vilja blivit invald i fullmäktige för SD och nu avsäger sig sin plats. Intervjuad i Sydsvenskan idag motiverar han detta på följande sätt:

– De är ny­nazister och det har jag sagt till dem rakt ut. Jag vill inte ha med dem att göra och jag vill absolut inte förknippas med det partiet.


Länkat: FN; SDS; SKD;DN; SVD; GP; AB

4 kommentarer:

 1. Är SD nynazister? Den där personen borde kolla upp de andra 7 riksdagspartierna, samtliga har haft och har fortfarande gått om kopplingar till nazismen, inte ens Vänsterpartiet är ironiskt nog fritt från sådana kopplingar.

  SvaraRadera
 2. Att enskilda dårar letar sig in i de flesta partier är väl ingenting att säga om. Men för SD är problemet strukturellt.

  SD:s allt överskuggande politiska budskap är att försöka få folk att skylla samhällsproblem på främmande element. Detta är exakt samma knep som nazisterna använde på 1930-talet.

  Ibland försöker de dämpa sin vokabulär och få det att framstå som att deras kritik "bara" gäller invandringspolitiken.

  Ibland slår deras budskap över i ren nynazism, som i valfilmen med burkorna (byt ut några attribut och den kunde likaväl ha producerats av Goebbels 1938 mot judar), eller i deras förslag att ensidigt prioritera det som de definierar som "svensk" kultur (vad nu det är för något) i motsatt till "främmande" kultur.

  SvaraRadera
 3. Socialdemokraterna upprättade interneringsläger under andra världskriget i Sverige så vart vill du komma med dina flosker som saknar substans?

  SvaraRadera
 4. Mats Olsson vad är problemet? Är ni också på väg att bli lata feminister?Frågan är befogad.
  Vi Sverigedemokraterna har en bra uppfattning av hur många av er som faktiskt vill sveriges väl.Det finns inga i vänsern med sådana ambit-ioner och det glädjer mig.

  SvaraRadera